Iznenađujući benefiti kozjeg mleka

Zdravstveni benefiti kozjeg mleka su mnogobrojni pa se preporučuje svakodnevna konzumacija ovog napitka.

by | 15 aprila, 2021

I dok popularnost kravljeg mleka, naravno, neće nestati u skorijoj budućnosti, važno je da budemo svesni da ono ne treba da bude jedna od osnovnih namirnica u ishrani, već dodatak, i nikako jedina mlečna opcija. U nastavku donosimo pregled benefita koje kozje mleko ima za naše zdravlje. Toplo preporučujemo da ga uvrstite u ishranu.

Iz redakcije „Natural Health“

Benefiti kozjeg mleka

Jača kosti

I kozje mleko je prepuno kalcijuma. Stoga se preporučuje osobama koje pate od osteoporoze, jer jača kosti.

Ima antiupalna svojstva

Kozje mleko ima jedinstvene enzime koji umanjuju upalne procese u crevima, a istraživanja su pokazala da može biti korisno i za ublažavanje upalnih procesa u drugim delovima tela.

Pozitivno deluje na zdravlje kože

Kozje mleko sadrži ogromnu količinu cinka, koji unapređuje zdravlje kože, ubrzava zarastanje rana i direktno je povezan i s urođenim i sa stečenim (adaptivnim) imunitetom.

Korisni nutrijenti se efikasnije apsorbuju

Budući da je kozje mleko najsličnije ljudskom, kada je hemijski sastav u pitanju, naše telo efikasnije koristi nutrijente. Uz to, kozje mleko izaziva manji stres na organe za varenje u odnosu na kravlje mleko.

Jača metabolizam

Zahvaljujući vitaminu B, kalcijumu, fosforu i kalijumu, kozje mleko jača naš organizam i poboljšava metabolizam. Uz to, bogato je gvožđem i bakrom te se pokazalo delotvornim u lečenju anemije.

Štiti srce

U kozjem mleku ima skoro pa dva puta više zdravih masnih kiselina, koje sprečavaju srčani i moždani udar. Uz to, zahvaljujući kalijumu, kozje mleko reguliše krvni pritisak, opušta krvne sudove i sprečava tenziju u kardiovaskularnom sistemu.

Jača imunitet

Kozje mleko je takođe bogato i selenom, a ovaj redak mineral je ključan za zdrav imuni sistem.

Pozitivno utiče na rast i razvoj

Budući da je bogato proteinima, kozje mleko utiče na rast i razvoj dece, poboljšavajući izgradnju ćelija tkiva, mišića i kostiju.

Pomaže pri gubljenju viška kilograma

Kako smo već rekli, kozje mleko sadrži mnogo zdravih masnih kiselina, a manje “loših masti” te je idealno za osobe koje žele da izgube višak kilograma. Benefiti kozjeg mleka u ovom slučaju ogledaju se u mršavljenju, bez gladovanja i kompromitovanja zdravlja neunošenjem nutrijenata.

 

 

 

Natural Health oorka / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.