Kako da koristite nijacinamid u svojoj beauty rutini

Izgleda da je nijacinamid novi superjunak kada je nega kože u pitanju.

by | 8 marta, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

U slučaju suve, oštećene kože, nijacinamid pomaže u stvaranju zdrave barijere. Kod masne kože, utiče na bolju kontrolu lučenja sebuma, a efikasan je čak i kod hiperpigmentacija i nejednakog tona kože. A za sve to je dovoljna koncentracija od 2 do 5 odsto. I kako onda da ne poželimo da uvrstimo ovaj sastojak u svoju dnevnu beauty rutinu? (Pročitajte i… Nega kože u različitim životnim dobima)

Kako izabrati proizvod na bazi nijacinamida?

1 Proverite da li ga već koristite

Pročitajte deklaraciju na proizvodima koje već koristite. Iznenadićete se kada otkrijete da neki od njih već sadrže ovaj sastojak. Ključno je da nijacinamid pravilno uvrstimo u svoju rutinu, a to znači da ga ne koristimo ni premalo ni previše.

2 Cilj je da se nijacinamid nalazi u hidratantnoj kremi

Jedna od najvećih snaga nijacinamida leži u tome što se odlično slaže s drugim sastojcima. Umesto da posvetite čitav jedan korak u beauty rutini serumu sa nijacinamidom, jednostavno se opredelite za hidratantnu kremu u kojoj se nalazi ovaj sastojak, pa vam serum neće ni biti potreban. Plus, umanjićete vreme koje trošite na dnevnu negu. A vreme je novac!

3 Proverite spisak sastojaka

Pri kupovini novog proizvoda, veoma je važno da proučite deklaraciju proizvoda. Ako ne postoji lista procenata, pogledajte da li se nijacinamid nalazi u top sedam sastojaka. S druge strane, nijacinamid je jedan od najefikasnijih aktivnih sastojaka. Dakle, što se tiče izbora formule, bitno je da proizvod sadrži optimalnu količinu nijacinamida, a sve ostalo je isključivo pitanje vaših ličnih preferencija.

Nijacinamid: Najčešća pitanja

P: Postoji li razlika između vitamina iz grupe B koji se koriste u proizvodima za negu kože?
O: Dva vitamina, iz grupe B, koja se koriste za negu kože jesu nijacinamid i pantenol. U pitanju su potpuno različiti molekuli. Pantenol se ne bori protiv pigmentacija, za razliku od
nijacinamida, ali mnogo bolje hidrira kožu. Mi preferiramo kombinaciju oba!
P: Krema koju koristim ima 30% nijacinamida. Da li to znači da je
ona efikasnija?
O: Više ne znači uvek bolje za zdravlje kože. Studije su pokazale da je potrebno da bude od 2 do 5% nijacinamida u proizvodu. Procenat od 30 ne znači da je proizvod šest puta efikasniji od onog
koji sadrži 5% nijacinamida. Pre postoji opasnost od iritacija, s obzirom na tako visoku koncentraciju nijacinamida.
P: Da li su svi proizvodi s nijacinamidom slični?
O: Nijacinamid je stabilan sastojak. Za razliku od vitamina C i retinola, ne morate da brinete o stabilnosti. A za razliku od kiselina, ne morate da brinete ni o pH. Zato, osim samog procenta
(koncentracije) u sastavu, proizvodi na bazi nijacinamida su uglavnom slični.
P: Može li nijacinamid da dovede do pojačanog lučenja sebuma?
O: Ne može! To je zapravo ono najbolje u vezi s nijacinamidom – stvara bolju zaštitnu barijeru. Ovaj sastojak istovremeno reguliše sebum i poboljšava hidrataciju.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural HealthFototocam via Istock/Getty Images Plus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.