Majndfulnes za decu: Svesnom pažnjom do budnosti

by | 30 jula, 2021
majndfulnes za decu

Majndfulnes za decu idealan je način da se oni povežu s samim sobom, a zatim i s ostatkom sveta. Evo i kako. 

Osluškivanje sebe, odnosno majndfulnes, predstavlja usmerenu pažnju i aktivno uočavanje novih stvari koje unapređujuš život i oslobađaju velike potencijale naših mentalnih sposobnosti.

Pročitajte i… Pogled u budućnost- Novi velnes trendovi

Majndfulnes pokret započeo je Nat Han. On je, naime, prvi počeo da zagovara teoriju da treba da pronađemo sreću u malim stvarima, poput ispijanja čaja. Danas, terapije zasnovane na svesnosti (majndfulnes terapije) uključuju različite tehnike- od vežbi disanja i svesnosti u mirnom stanju (sedenje, ležanje, stojanje) do majndfulnes vežbi u aktivnom stanju (hodanje, rad….)

Sam majndfulnes ima brojne benefite po naše psiho-fizičko zdravlje. Istraživanja su pokazala da ova praksa povećava pažnju, koncentraciju i fokus. Takođe, majndulnes nam pomaže da bolje prihvatimo sebe, budemo manje samokritični i da prihvatamo činjenicu da ponekad nismo raspoloženi i pozitivni. Ova metoda povezana je s meditacijom, a suština je da pronađemo unutrašnji mir, kroz disanje i prebacivanje fokusa na dat momenat.

Baš kao i na odrasle, majndfulnes može da ima benefite i na decu.

Majndfulnes za decu

Disanje

Disanje je najčešća praksa majndfulnesa. Često, ono zahteva biranje jedne senzacije (disanje kroz nos ili pokretanje grudi) i usmeravanje pažnje na taj deo disanja. Isprobajte s detetom svesno disanje. Dišite kroz nos 30 sekundi fokusirajući se na vazduh koji ulazi i izlazi iz pluća.

Šetnja zahvalnosti

Ne morate da praktikujete majndfulnes dok sedite ko dkuće. Idite s detetom u „šetnju zahvalnosti“. Dok hodate, razmišljajte o svim stvarima na kojima ste zahvalni. Predložite detetu da isproba isto. Tokom svakog narednog koraka razmišljajte o novoj stavki s liste stvari na kojima ste zahvalni.

Protresite se

Ukoliko vam je dete nemirno ili hiperaktivno, vreme je da svu tu nervoznu i nemirnu energiju izbace iz sebe. Pustite muziku i jedan minut s detetom se jednostavno protresite. Tresite ruke, noge, leđa, glavu… celo telo. Ova zabavna vežba pomoći će detetu da se umiri.

Vežbajte primećivanje

Mnoge majndfulnes prakse uključuju obraćanje pažnje na svet oko sebe. Sedite s detetom u sobu i započnite jednu igru. Neka prvo potraži na primer tri plava predmeta. Pa onda tri zelena. Pa četiri predmeta od stakla… Na ovaj način budite njihovu sposobnost da obraćaju pažnju i da budu samosvesni.

 

lepotaizdravlje.rs Choreograph


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.