Novi tiktok trend – plavi čaj – šta znamo o njemu?

Čaj magične plave boje zaludeo je TikTok, ali imali on zdravstvenih benefita?

by | 21 juna, 2021

Najnoviji TikTok trend za kojim su poludele infulenserke jeste plavi čaj, a kako dobija ovu magičnu boju i ima li zdravstvenih benefita, otkrivamo u nastavku.

Šta je plavi čaj?

Plavi čaj predstavlja biljni napitak bez kofeina, koji se pravi od biljke poznate pod nazivom leptirom grašak (lat. Clitoria ternatea). Zbog pigmenata koji se nalaze u cvetu ove biljke, napitak dobija magičnu plavu boju.

@cristina_yinChanging colour tea ( 🦋 🍵) #butterflypeaflower #butterflypeatea #aesthetics #aesthetic #cottagecore #tea #purpledrink #bluedrink #bluetea #purpletea

♬ v.nurmi playin da guitar – Vincent Nurmi

Ono što je malo poznato jeste da i pre TikTok slave, plavi čaj se vekovima pio u zemljama Južne Azije, poput Tajlanda i Vijetnama, a pije se i u vrućim i hladnim nijansama. Tradcionalno, ovaj čaj deo je kineske i ajurvedske medicine, a pored toga što se konzumira kao napitak, ova biljka koristi se i u pravljenju jela, poput kolača od pirinča.

Biljka plavi grašak Foto: Noppharat05081977/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Zdravstveni benefiti plavog čaja

Plavi čaj sadrži antioksidante i antocijane (pigmente plave boje) koji su se pokazali delotvornim u smanjenju rizika od oboljenja poput kancera, dijabetesa i srčanih problema. Ovaj napitak, naime, uklanja slobodne radikale i štiti telo od oksidativnog stresa.

Antocijani takođe uklanjaju visok nivo šećera u krvi pa samim tim smanjuju rizik i od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da ovaj moćan pigment poboljšava elastičnost arterija te umanjuje rizik i od srčanog udara.

Kako se konzumira plavi čaj?

Plavi grašak moguće je nabaviti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, a u najvećem broju slučajeva, dolazi u kombinaciji s limun- travom ili šipkom. (Pročitajte i… Health and More: KOJI ČAJ IZABRATI – u filter kesicama ili rinfuz?)

Pored čaja, plavi grašak možete konzumirati i u vidu koktela ili pak kao dodatak limunadi ili drugom prirodnom voćnom soku.

 

Natural Health Rimma_Bondarenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;