Put do samoprihvatanja kroz dnevnu rutinu

by | 24 avgusta, 2021
Put do samoprihvatanja

Put do samoprihvatanja nije nimalo lak, ali taj cilj nije nedostižan.

Većina nas se neprestalno bori protiv sebe samih, protiv svojih emocija, osobina, mana… Ali tek kada sebe u potpunosti prihvatimo, sa svim nesavršenostima, tek tada ćemo biti u miru s nama samima. I tek tada ćemo imati samopouzdanja i verovaćemo u sebe.

A da li ste vi sebe prihvatili ili niste?

Ukoliko vam je teško da prihvatite svoj neuspeh, mane, slabosti, želite da budete neko drugi, niste sigurni u sebe i svoj identitet, to znači da niste sebe prihvatili. A kako to da promenite?

Put do samoprihvatanja- koraci i saveti

1 Vežbajte zahvalnost

Svakog dana, napišite 5 stvari na kojima ste zahvalni. Iako vam ovo može biti teško u početku, naročito jer ste stalno fokusirani na negativnom, pomoći ćete sebi da se fokusirate na pozitivno. A samim tim će i mozak vremenom početi tako da razmišlja.

2 Preformulišite negativne misli

Negativna uverenja su glas unutrašnjeg kriticizma. Ona uzrokuju bol i sprečavaju nas da prihvatimo sami sebe. Pokušajte da promenite negativne misli tako što ćete ih zapisati. Nakon toga, proformulišite negaitvne misli. Zamenite ih s pozitivnom podrškom. Na primer: „Ja sam dobra osoba, ali samo samo čovek i grešim.“

Pročitajte i… Saveti za samopouzdanje

3 Sistem podrške

Razmislite dobro o svojoj okolini. Ko na vas deluje pozitivno, a ko toksično? Negativne ljude u svom okruženju eliminišite ili ih dozirajte. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas cene i koji vam podižu raspoloženje.

4 Meditirajte

Redovna meditacija nam pomaže da se odvojimo od negativnog mišljenja koje imamo o sebi. Time poboljšavamo raspoloženje i gajimo pozitivne emocije.

5 Oprostite sebi

Oproštaj je ključni korak ka samoprihvatanju. Imajte na umu da svi grešimo i svi se zbog nečeg kajemo. Nemojte „razbijati“ glavu s nečim što se desilo u prošlosti. Prihvatite to, oprostite sebi i nastavite dalje.

 

lepotaizdravlje.rs kieferpix/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.