Recepti iz ”Divljeg kuvara” koje morate probati: Prolećna salata za čišćenje organizma i čorba od koprive za rumene obraze

Samoniklo jestivo i lekovito bilje vraća se na velika vrata u naše kuhinje, ne zbog toga što je besplatno i lako dostupno – već zato što je zdravo i nije tretirano pesticidima.

by | 30 aprila, 2021

Za razliku od naših predaka, koji su samoniklo i lekovito bilje redovno koristili u ishrani, brz, savremeni način života, toliko udaljen od prirode, naveo nas je da ga gotovo potpuno zaboravimo.

A to je velika šteta, jer samoniklo jestivo i lekovito bilje ima mnoge benefite po naše zdravlje. Srećom, sada se ono polako ponovo vraća u naše kuhinje, između ostalog i zahvaljujući onima koji svoje znanje o samoniklom jestivom i lekovitom bilju prenose na način koji je prilagođen modernom stilu života – putem društvenih mreža.

Jedan od njih je i autor teksta koji sledi.




Momčilo Antonijević je novinar, osnivač sajta i YT kanala “Snaga bilja”, autor knjiga “Kako sam postao putnik i prestao da budem turista” i “Divlji kuvar” i travar. (Pročitajte i… Pitali smo svetskog putnika: Kako postati putnik i prestati biti turista?)

Divlji kuvar: Čudotvorno bilje

Zamišljam izraz lica moje nane kada bi videla da kuvam čorbu od koprive ili džem od plodova zove i divljih jabuka, mesim hleb od mlevenog hrastovog žira, pravim salatu od jagorčevine i pijem kafu od korena maslačka. Verovatno bi me pitala da li je počeo rat.

Divlje, samoniklo i lekovito bilje, na moju radost, vraća se na velika vrata u kuhinju. Ovoga puta svoju popularnost ne duguje činjenici da je besplatno i lako dostupno, već tome što je zdravo i nije tretirano pesticidima i drugim otrovima.

Pre nekoliko meseci zamoljen sam da za potrebe jednog projekta Evropske unije osmislim jela sa samoniklim i lekovitim biljkama, koja će postati znak prepoznavanja turističke ponude opština Prijepolje i Bijelo Polje. Tako se rodio “Divlji kuvar”, zbirka veganskih, vegetarijanskih i tradicionalnih recepata sa dozom “biljne divljine” u sebi. Svih 250 primeraka podeljeno je vlasnicima restorana i šefovima hotelskih kuhinja ovih opština. Na jesen će se proširena verzija pojaviti i u knjižarama, pa će “kulinarsko divljanje” moći da počne punim intenzitetom. Do tada evo malog tizera da vam zagolica maštu.

Prolećna salata za čišćenje organizma

Listovi maslačka idealni su za čišćenje organizma i normalizovanje rada jetre. Sadrže manitol i upravo zato preporučuju se ljudima koji su preživeli moždani udar. Jagorčevina je provereni narodni lek za pluća i bronhije.

Potrebno:
šaka listova jagorčevine
šaka listova maslačka
jabukovo sirće
ulje
so

Priprema:

1. Dobro oprati listove jagorčevine i maslačka, osušiti ih, začiniti ih jabukovim sirćetom i posoliti, pa dodati malo ulja (klasičnog maslinovog ili preukusnog ulja od semenki bundeve) i promešati.
2. Po želji salatu možete ukrasiti jestivim cvećem, divnim narandžastim cvetovima dragoljuba ili decentnim žutim cvetićima jagorčevine.

Čorba od koprive za rumene obraze

Moris Meseže, čuveni provansalski travar, kaže: „Ako iz šetnje prirodom treba da se vratite samo s jednom biljkom, neka to bude kopriva” Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita tj. hemoglobina u krvi. Pored hlorofila, kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremenu kiselinu, acetil-holin, histamin. Za razliku od spanaća i zelja, kopriva ne sadrži otrovnu oksalnu kiselinu i zato je ove namirnice bolje zameniti koprivom.

Potrebno:
1 sitno seckana glavica crnog luka
3 krompira
2 šake sveže mlade koprive
1 čen belog luka
so
sveže mleveni biber
za serviranje pavlaka, krutoni i ulje od bundevinih semenki

Priprema:

1. Propržite na malo ulja sitno seckanu glavicu crnog luka, oko 5 minuta.
2. Dodajte na kockice iseckana 3 manja ili 2 veća krompira (bolje bela) i dve šake mlade, sveže, dobro oprane i iseckane koprive.
3. Nalijte vodom (1,5 l) i kuvati 20 minuta. Pred kraj kuvanja posolite nerafinisanom morskom solju, pobiberite sveže mlevenim crnim ili belim biberom, ubacite jedan čen sitno seckanog belog luka i štapnim mikserom izmiksajte dok se ne dobije homogena masa divne zelene boje.
4. Prilikom serviranja u tanjir dodajte kašičicu kisele pavlake, malo hladnoceđenog bundevinog ulja i supenu kašiku krutona.

Lepota & zdravljeVia Momčilo Antonijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.