Velnes saveti koji vam mogu promeniti život

by | 12 avgusta, 2021
velnes saveti koji će vam promeniti život

Ovo su jednostavni velnes saveti koji vam, ukoliko ih redovno primenjujete, zaista mogu promeniti život iz korena!

Kada su u pitanju zdravlje i velnes, i najmanji, ali konstantni trud, može da da najbolje rezultate. Nažalost, mnogi od nas ne razmišljaju o sopstvenom blagostanju. Ali, ukoliko želite da imate zdrav i srećan život, vreme je da počnete da na važnosti sopstvenoj dobrobiti.

„Doktor u budućnosti više neće lečiti ljude lekovima, već će lečiti i sprečavati bolesti hranom“, rekao je Tomas Edison. I bio je u pravu.

U nastavku vam donosimo savete koji će vam pomoći da živite bolje i zdravije.

Velnes saveti koji će vam promeniti život

Ustanite i pijte vode

Znamo da ste ovaj savet već čuli, ali toliko je važan da ćemo ga još jednom ponoviti. U Japanu ljudi piju dve čaše vode odmah nakon ustajanja. Uzgred budi rečeno, Japanci su najdugovečniji narod. Benefiti ispijanja vode odmah ujutro su brojni. Pored toga što pomažemo telu da izbaci toksine, hidriramo telo, ubrzavamo metabolizam, jačamo imuni sistem i poboljšavamo rad mozga.

Udahnite svež vazduh

U današnje vreme veoma malo vremena provodimo u prirodi. A istraživanja su pokazala da svež vazduh podiže nivo serotonina u telu. Pored toga, svež vazduh je dobar za zdravlje pluća, poboljšava cirkulaciju i rad srca, utiče na lepši izgled kože, jača imuni sistem i ublažava stres i anksioznost.

Slušajte muziku

Muzika budi različite emocije. Ujutro, dok se spremate za posao, slušajte pesme koje vas usrećuju. Muzika inače opušta krvne sudove, čini nas srećnijim, ublažava nivo stresa i poboljšava lučenje dopamina.

Pročitajte i… Osećate burnout? Evo kako da povratite energiju

Svaki dan uradite nešto novo

Rutine su monotone i nezdrave. Kada svaki dan radimo jedno te isto, zapašćemo u dosadnu svakodnevicu. Svaki dan uradite nešto uzbudljivo i novo. Ne moraju to biti velike stvari. Na primer, umesto kafe popijte sok od narandže, promenite put do posla, umesto autobusom idite peške ili biciklom. Na ovaj način ojačaćete osećaj postignuća, poboljšaćete rad mozga i bićete samouvereniji.

Jedite više voća i salata

Voće i lisnato povrće prepuno je vlakana, vitamina i minerala. Ove namirnice regulišu telesnu težinu, šećer u krvi i nivo holesterola, poboljšavaju probavu i štite naše srce i kožu.

Manje kofeina

Zamenite kafu s zelenim čajem ili prirodnim voćnim sokovima. Čaj je prepun antioksidanasa koji umanjuju anksioznost, rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i Alchajmera.

Ne zaboravite na probiotike

Probiotici jačaju imuni sistem i utiču na izgled i zdravlj ekože. Bore se protiv patogena i štite organizam od bolesti. Uz to sprečavaju pojavu alergija i ekcema.
Ispravite se

Način na koji hodate, sedite i stojite takođe utiče na dobrostanje. Dok sedite za kompjuterom, ispravite se, gurnite ramena nazad i dišite. Na ovaj način umanjićete zategnutost u mišićima, kao i umor.

lepotaizdravlje.rsVlada Karpovich via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.