Vodič za upotrebu: Kako da izaberete pravi kristal

Kristal se vekovima koristi za isceljenje, a u nastavku saznajte kako izabrati svoj kristal.

by | 8 marta, 2021

Želite da isprobate dejstvo kristala? Pratite vodič saradnice magazina “Natural Health” Džudi Hol kako biste saznali kako da izaberete i koristite ove dragocene kamenčiće.

Većina nas kada čuje reč “kristal” pomisli na svetlucavo drago kamenje koje se nosi kao nakit. “Predrasuda je da su svi kristali svetlucavi, a mnogi od njih nemaju samo ukrasnu funkciju, već se koriste u svrhu isceljenja”, kaže Holova.

Dobre vibracije: Kako kristali deluju?

Pravi odgovor na ovo pitanje glasi: niko zapravo ne zna tačno kako kristali deluju. Priča se o rezonanci boja između kristala i čakri, o efektu svetlosti i njene energije na naše telo, a činjenica je da se naše telo sastoji od ogromne količine vode kroz koju prolaze vibracije. Odgovor na pitanje kako kristali deluju, prepuštamo kvantnoj nauci, ali sugeriše se da su talasi i čestice jedno te isto i da mogu da se nalaze na dva mesta istovremeno.
Ono što znamo jeste da, iako spolja deluju mirno i nepomično, kristalna forma je masa energije prepuna čestica koje vibriraju. Kristali apsorbuju energiju koja se može izmeriti – i osetiti.

Odabir kristala

Tri su osnovna načina za odabir kristala: racionalno, intuitivno i radiestezijom (registrovanjem zračenja). Energija kristala je suptilna, ali jednom kada se fokusirate na nju, brzo ćete shvatiti koji kristal je baš za vas.

Metode odabira kristala

1. Radiestezija

Ovo je sjajan način da izaberete kristal, jer se oslanja na mudrost vašeg tela da odabere ono što je dobro za vas. Prvi korak je da odredite koji će vas kristal intuitivno privući (njegova boja, energija, način na koji se prelama svetlost…). Zatim spojte palac i kažiprst (svejedno koje ruke – one kod koje vam je to prirodnije), tako da dobijete kružni oblik. Nakon toga, kroz otvor provucite palac i kažiprst druge ruke, pa i njih čvrsto spojte. Ovako dobijene dve povezane “karike” od prstiju stavite iznad kristala. Povucite iz sve snage, pokušavajući da razdvojite “karike”. Ukoliko vam se prsti odvoje, taj kristal nije za vas.

2. Intuitivni način
Dozvolite kristalu da “priča” sa vama. Opustite se i umirite um. Izaberite kristal očima, a zatim ga uzmite u ruku. Kada se povežete s energijom kristala, znaćete da li je za vas ili ne. Možete osetiti pulsiranje kristala ili pak nešto nalik na strujanje.

3. Racionalni pristup

Racionalni način podrazumeva da se raspitate o svakom kristalu i da ga jednostavno ciljano kupite, imajući u vidu kakvu “pomoć” želite da dobijete od njega. Ipak, neophodno je i da otvorite intiutivnu stranu svoje ličnosti i da slušate šta vam kristali “poručuju”, pre definitivnog izbora.

Kako se kristali čiste?

Da biste očistili i ponovo “napunili” kristal, potrebno je da ga držite nekoliko minuta ispod česme, a zatim ga stavite na sunčevu svetlost tokom nekoliko sati. Prirodna voda, poput potoka, reke ili mora, idealna je za čišćenje kristala, ali ukoliko niste u mogućnosti, poslužiće i voda iz česme. Belo kamenje možete puniti i na svetlosti mesečine. Uvek čistite kristale pre i nakon što ih koristite.

Kako se čuvaju kristali

Kristale možete čuvati u platnenoj vrećici ili umotane u platnenu tkaninu (važno je da bude od prirodnih materijala, poput pamuka ili vune), ukoliko je kamen delikatan. Imajte na umu da kristali koje nosite sa sobom upijaju negativnu energiju okoline i da je potrebno redovno čišćenje.

Najpoznatiji kristali i njihovo dejstvo

Saradnica magazina “Natural Health” Endi Hadson (Andie Hudson), isceliteljka, predstavlja nam svoju listu omiljenih kristala

Amestit
Ovaj moćni purpurni kamen opušta um, štiti nas od negativne energije i idealan je za meditaciju.

Ćilibar
Sjajan je isceljujući kristal, jer čisti um, telo i duh, kao i našu auru i okruženje. Pomaže u borbi s različitim oboljenima i u obnavljanju nervnog sistema.

Rozenkvarc
Nežna, roza verzija kvarca, važan je za srčanu čakru. Poznat je i kao ljubavni kamen, a pomaže pri savladavanju trauma i različitih psiholoških poteškoća.

Čađavac ili dimni kvarc
Ima boju dima, otkud je nastao i naziv. Uglavnom se koristi na kraju sesije isceljenja, a pomaže za umanjenje stresa i anksioznosti. Uklanja negativnu energiju i tera nas na pozitivnu akciju.

Sugilit
Idealan je za senzitivnije osobe, jer pruža osećaj podrške i pomaže nam da se suočimo sa strahovima.

Kvarc
Poznat je i kao majstor isceljenja i njime može da se stabilizuje bilo koja čakra. Sjajan je kod ublažavanja glavobolje i bola u bilo kom delu tela.

 

Natural HealthEdalin / iStock / Getty via Guliver