Zaustavite emocionalno prejedanje: 10 zlatnih pravila ishrane Nevene Veselinović

Kolumnistkinja magazina “Natural Health” donosi lako primenljive savete koji će vam pomoći da izađete iz začaranog kruga želje za nezdravom hranom.

by | 28 maja, 2021

Emocionalno prejedanje je danas termin s kojim se svakodnevno susrećemo. Ali zašto se to dešava?

Piše: Nevena Veselinović

Šta biste uradili da otkrijete da smo svi mi 90% bakterije, a samo 10% čovek? Nasmejali biste se i odmahnuli rukom? Ili biste se zamislili? Ili jedno i drugo? Preporučujem drugo ili bar treće. Jer, upravo je to istina.

Ko zapravo donosi odluke?

Činjenica je da našu crevnu mikrofloru – mikrobiom – ispunjavaju milijarde bakterija koje putem nerava i hormona komuniciraju s našim mozgom. Na taj način one imaju veliki uticaj na naše misli, odluke i aktivnosti.

Naravno, nisu sve te bakterije, žargonski rečeno, negativci. Mnoge od njih su dobri domaćini koji omogućavaju adekvatnu razmenu hranjivih materija u našim crevima i sintezu pojedinih mikronutrijenata. Međutim, od nas zavisi da li će u našim crevima prevladati korisne ili patogene bakterije. I u tome je cela poenta.

Ukoliko preovladavaju korisne bakterije – zdravi smo. Ako nadvladaju patogene, nastupa bolest, koja nije ništa drugo do stanje narušene ravnoteže. Ravnoteža je pravilan odnos kisele i bazne sredine u organizmu i pravilna razmena kiseonika, od čije količine i brzine kruženja krvotokom zavisi razmena hranjivih sastojaka i zdravlje naših organa.

Emocionalno prejedanje: Opterećenje za telo i psihu

Imajte to u vidu kada sledeći put poželite da grickate čips ili slatkiš pun rafinisanih sastojaka, aditiva, pojačivača ukusa… Ah da, i hormona. Oni, baš kao i hrana životinjskog porekla, kofeinski napici, rafinisani sokovi, masti i veštački šećeri snažno narušavaju acidobaznu ravnotežu.(Pročitajte i… Da li je “sloboda ishrane” pravi odgovor na današnju kulturu dijeta?)

Usled acidobazne neravnoteže nastupaju i glukozne oscilacije koje se manifestuju naglim skokom nivoa glukoze, koji se ubrzo zatim pretvara u još opasniju hipoglikemiju – nagli pad nivoa šećera u krvi. Tada iz vaših creva, pod komandom patogenih bakterija, stiže komanda za um da vam je potrebno još šećera, još nezdrave hrane, još kafe, da bi se telo veštački razbudilo. Jedete i kad niste gladni i konzumirate takoreći bilo šta, bez jasne želje šta biste i zašto biste to jeli. To je emocionalno prejedanje, a osim tela – trpi i vaša psiha.

Šta možete učiniti da biste izašli iz začaranog kruga? Krenite malim, ali sigurnim, koracima u pravcu usvajanja zdravih navika.

10 zlatnih pravila ishrane u skladu s potrebama vašeg organizma

1. Svako jutro započnite sa dve čaše sveže vode (500 ml) posle koje ćete popiti i jednu čašu limunade, koja pritom nije ni hladna ni zaslađena.
2. Pola sata posle vode i limunade konzumirajte sokove od voća i povrća, a možete i sezonsko ili prirodno sušeno neušećereno voće, ili pak kašu od sirovih prosenih ili sirovih heljdinih pahuljica s voćem i vodom ili biljnim mlekom bez aditiva i šećera (pirinač, proso ili heljda). Telo se čisti od toksina u periodu od 8 do 11 h ujutru, pa mu pomozite tečnošću koja će uspostaviti acidobaznu ravnotežu – i namirnicama bogatim prirodnim šećerima i vlaknima zahvaljujući kojima ćemo imati dovoljno energije, osećati sitost i popraviti varenje. A to podiže nivo hormona sreće!
3. Orašaste plodove, zapravo bilo koje masti, sačuvajte za popodne, posebno u ishranu uvrstite lan, čija semenke, crni susam, konopljino seme i semenke golice.
4. Pravite pauze između obroka bar dva do četiri sata i između toga ne grickajte ništa.
5. Pijte dovoljno vode (2 l) i konzumirajte obilje namirnica koje će takođe hidrirati i nahraniti vaše ćelije – zeleno lisnato povrće, sok od krastavca, tikvicu, celer…
6. Žvaćite polako i svesno i ne mešajte tečnost i čvrstu hranu. Ne konzumirajte vodu tokom obroka ili neposredno pre njega, nipošto posle jela.
7. Voće jedite u razmaku od bar dva sata od slanog obroka.
8. Ne večeravajte posle 19-20 h.
9. Odmarajte se, dišite duboko i redovno spavajte. Jetra se odmara od 22 do 2 h, a pluća do 5 h ujutru.
10. Pružite šansu celovitoj biljnoj ishrani!

Nevena Veselinović je plant-based nutrition coach i vlasnica “Đumbir Superfood Bara” (djumbirsuperfoodbar.rs). Njene recepte zasnovane na principu celovite biljne ishrane pronaći ćete na blogu veganluk.com.

Natural Health @djumbirsuperfoodbar via Nevena Veselinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.