Nemiran san: Šta da radite kada se budite noću i ne spavate dobro?

by | 13 septembra, 2022
Nemiran san

Nemiran san i generalno problemi sa spavanjem pogađaju veliki broj ljudi. A jedina posledica ovoga je neizbežno slabljenje nervnog sistema. Evo nekoliko jednostavnih i efikasnih metoda da poboljšate svoj odmor. Izaberite onu koja vam se dopada.

Uzroci poremećaja sna su brojni, a svaki od njih utiče na osećaj umora i neraspoloženje pri ustajanju. Neki od uzroka poremećaja sna su:

  • Prehladno ili pretoplo okruženje. Naime, optimalna temperatura vazduha u prostoriji trebalo bi da bude +18 stepeni.
  • Ometanja – bučni susedi, glasna buka, zvono telefona, buka sa ulice.
  • Kasna večera. Spavanje punog stomaka je veoma teško. Lekari ne preporučuju da jedemo kasnije od 18:00. Ako stomak jako zahteva hranu noću, utolite glad jogurtom ili kefirom.
  • Večernja šolja kafe. Radnoj osobi je teško odbiti ovo piće koje poboljšava koncentraciju. Kofein zaista aktivira mozak za određeni zadatak. Samo njegov uzbudljiv efekat ostaje noću, što otežava da zaspimo.
  • Loše navike. Alkohol i cigarete samo kratkoročno ublažavaju stres, a dugoročno slabe ionako krhki nervni sistem.
  • Sopstvene misli. Većina osoba nastavlja da mentalno rešava radne probleme i van radnog vremena.
  • Stres. Nervna napetost je najčešći uzrok nesanice.
  • Objektivni zdravstveni problemi. Kada vas boli glava, zglobovi, ili je bilo koji organ oštećen, nerealno je da zaspite.

Navedenih 8 razloga najčešći su narušioci noćnog odmora. Dakle, ako vas brine pitanje šta da radite ako ne spavate dobro noću i često se budite, pre svega, uverite se da vas ništa od navedenog ne ometa.

Nemiran san- šta preduzeti?

Shvatite razlog koji ometa vaš san. Najčešći ometači noćnog odmora su buka i svetlost. Zbog toga je neophodno stvoriti tišinu i mrak u prostoriji.

Nekim ljudima pozadinski zvuk, kao što je tiha muzika ili serija na TV-u, pomaže da zaspe. Naučite da se opustite bez obzira na spoljašnje faktore. Dakle, garantujete zdrav san u svim uslovima.

Korisna prevencija

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da poboljšate kvalitet svog sna:

• svež vazduh u prostoriji- ne zaboravite da provetrite sobu;

• udoban krevet- jastuk, ćebe, dušek treba da opuste telo što je više moguće;

• oslobađanje od spoljašnjih nadražaja. Čvrst san je najverovatniji u mraku i tišini. Stoga su zavese za zatamnjenje i dobra zvučna izolacija vaši pravi prijatelji;

• Da nema telesnih tegoba! Ako vas nešto muči, obratite se lekaru što pre.

Najzdraviji položaji za spavanje (plus: oni koje bi trebalo izbegavati!)

Nemiran san i šta će vam pomoći da zaspite tehnike

Već ste stvorli tišinu i mrak u spavaćoj sobi i još uvek ne spavate dobro noću, budite se – šta da radite? Onda samo treba da opustite nervni sistem. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da zaspite.

1. Šetnja uveče. Ako u blizini kuće postoji park ili trg, idite tamo. Komunikacija sa prirodom je odlična zabava pre noćnog odmora.

2. Topla kupka. Ako imate morsku so, kupajte u penušavoj kupki ili začinskom bilju (lavanda, ruzmarin, nana, kamilica). Prvo, imaju prijatan miris. Drugo, imaju opuštajući efekat. Posle umirujuće kupke, zaspaćete što je brže moguće, a san će vam biti jak.

3. Čitanje zanimljive knjige. Nekoliko stranica knjige ili informativnog časopisa odvratiće vas od vaših nemirnih misli. Samo bez radne literature!

4. Rasterećenje misli. Ljudska podsvest je nepoznati ponor u kome je pohranjeno mnogo informacija. Svest kontroliše podsvest tokom budnosti, tokom spavanja – obrnuto. Anksiozan san i noćne more nastaju zbog aktivnog rada podsvesti.

6. Psiholozi preporučuju angažovanje podsvesti hitnim zadacima. Da bismo to uradili, uveče uzimamo svesku i zapisujemo važne događaje prošlog dana. Tokom spavanja, podsvest će obraditi trenutne događaje, a neće unositi duboke strahove i loše vizije.

Želimo vam dobar san i dobro raspoloženje!

Lepota i zdravljefizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.