Ove 4 vežbe moraju biti obavezan deo svakog treninga

by | 20 jula, 2016

Postoje razne metode vežbanja, pa tako i razni rekviziti, vežbe i strukture treninga. Međutim, kada želite da aktivirate određene mišiće, pokreti koje izvodite su vrlo slični, nezavisno od toga koje rekvizite koristite ili na koji način vežbate.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako prilično redovno vežbate sigurno ste isprobali razne vežbe, kako zbog toga da vam ne dosadi trening, tako i zato što tražite učinkovitije vežbe, one koje vam bolje odgovaraju.

Pročitajte i… 7 najboljih vežbi za vitak struk

Isprobavanje novih vežbi i povremena izmena može biti dobra stvar, ali stručnjaci su odabrali one vežbe koje bi uvek trebalo da budu deo treninga, što zbog učinkovite izgradnje mišića, tako i zbog zdravlja i pravilnog držanja tela i funkcionisanja lokomotornog sistema.

Vodite računa da ove vežbe ubacite u svaki svoj trening, nezavisno od toga s kojim rekvizitima vežbate, s kojim ciljem i na koji način.

Koje su to vežbe obavezan deo svakog reninga pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. „Mrtvo dizanje“ i čučanj

Postoji mnogo varijacija ovih vežbi, i sve su dobre i sve možete raditi, dok god pravilno naučite formu izvođenja pokreta. Čučanj i mrtvo dizanje spadaju u osnovne, fundamentalne ljudske kretnje i stoga ih je važno zadržati u treningu.

Pročitajte i… Samo 7 minuta dnevno: Vežbe koje tope naslage na stomaku

U ove pokrete uključeni su skoro svi mišići tela, a osim snage i izdržljivosti, ove vežbe će biti korisne i za vraćanje balansa u mišićno-skeletnom sastavu, bolje držanje koje je svakodnevno narušeno modernim načinom života, veću gustinu kostiju, mobilnost… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Iskorak

Još jedna korisna vežba za donji deo tela koja se može izvoditi na razne načine, a ima odličan učinak na pokretačke mišiće i stabilizatore trupa. Uvrstite ovu vežbu na bilo koji način u vaš trening i dugoročno ćete profitirati; mnogo je varijacija pa stalno možete raditi nešto novo kako vam vežba ne bi dosadila.

Pročitajte i… Neka bolovi postanu prošlost: Vežbama ublažite išijas

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Povlačenje prema licu ( „facepulls“ )

Ova vežba se takođe može izvoditi s nekoliko rekvizita: sajlom, šipkom, tegovima, elastičnom trakom… Služi za jačanje gornjeg dela leđa i zadnjeg dela ramena, što je često zapostavljeno u treninzima kod rekreativaca, a može pomoći kao rešenje mnogih problema sa držanjem, protiv bolova u leđima i slično.

Pročitajte i… San svake žene: Pet koraka do savršenih trbušnjaka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Sklekovi

Trening nije potpun bez vežbe potiska, a sklekovi predstavljaju osnovni pokret potiska u kojem učestvuju brojni mišići. Važni su za jačanje i zdravlje mišića ramenog pojasa, ali i grudi i ruku.

Pročitajte i… Zategnite tricepse i rešite se opuštenih mišića na nadlakticama

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.