Ove svakodnevne navike vam kvare zdravlje

Pročitajte ovaj tekst i otkrijte koje su to najčešće svakodnevne navike koje vam kvare zdravlje, a vi to niste znali!

by | 30 maja, 2023
Svakodnevne navike vam kvare zdravlje

Mnogo je mitova o svkodnevnoj rutini. Iako su neki od njih bezopasni, neki mogu jako negativno uticati na vaš organizam. Saznajte koje to svakodnevne navike vam kvare zdravlje.

U eri društvenih mreža i interneta, ljudi se često informišu na pogrešnim mestima i na neproverenim izvorima. Zato, pročitajte ovaj tekst i otkrijte koje su to najčešće svakodnevne navike koje vam kvare zdravlje, a vi to niste znali!

Ove svakodnevne navike vam kvare zdravlje

Preterano čišćenje kože

Imate osećaj da je bolje da što temeljnije očistite kožu? Znajte da to prečesto umivanje i korišćenje jakih preparata u ime čišćenja uništava prirodni hidrolipidni omotač kože i smanjuje njegove zaštitne funkcije.

Umesto toga, bolje je koristiti posebne gelove za čišćenje, mleka ili pene koji ne remete prirodni pH kože.

Pamučni štapići za čišćenje ušiju

Ovi štapići dovode vas u veliki rizik da ćete mehanički oštetiti ušnu školjku i unutrašnje delove uha. Ovo sa sobom nosi mnogo problema, a između ostalog se može desiti da privremeno izgubite sluh.

Pamučni štapići mogu se koristiti vrlo pažljivo samo u spoljašnjem delu uha.

Ljudsko telo je u stanju da samostalno čisti uho, a sumpor igra važnu ulogu u zaštiti ušnog kanala.

Dezodorans druge osobe

Kuglice dezodoransa mogu izazvati ozbiljne infekcije ukoliko bakterije sa njih uđu u rane od brijanja koje se golim okom ne vide. Neki dezodoransi ubijaju bakterije koje izazivaju neprijatne mirise i njihovi antibakterijski sastojci pružaju dodatnu zaštitu. Međutim, mnogi drugi, a posebno dezodoransi na prirodnoj bazi, ne ubijaju bakterije nego samo prikrivaju mirise svojom aromom. U takvim uslovima se bakterije i dalje nesmetano razmnožavaju.

Ovo je razlog zbog kog svoj dezodorans ne bi trebalo da delite ni sa kim.

Ove svakodnevne navike vam kvare zdravlje: Sapun za ruke

Svaki sapun ima drugačiju pH vrednost i drugačiji sastav. Neki sadrže čak i sastojke koji su štetni za kožu. Pošto je koža na rukama vrlo delikatna i tanka, proizvodi sa lošim sastavom mogu izazvati isušivanje kože i alergijske reakcije. Veoma je važno da dobro izaberete sapun.

Krpa ili maramica za umivanje

Problem sa ovim alatima za čišćenje lica je taj što se oni retko kada osuše između upotrebe i postaju dobra podloga za razvitaj gljivica, bakterija i virusa. Zbog toga ih treba izbegavati jer se nakon upotrebe može javiti infekcija u vidu gljivica, lišaja, akni.

Noćna krema pred spavanje

Najbolje je noćnu kremu nanositi sat-dva pre spavanja kako se ujutru ne biste probudili sa otokom. Proizvod treba naneti dovoljno vremena pre kontakta sa jastukom, tako da on ima vremena da se apsorbuje, a da ne ostaje na jastuku.

Alkoholni losioni

Alkohol isušuje kožu i svi proizvodi ove vrste mogu se koristiti samo za problematična područja, a ne svakodnevno. Umesto toga, odaberite tonike koji hidriraju kožu i izjednačavaju njen pH balans.

Ove svakodnevne navike vam kvare zdravlje: Prečesti pilinzi

Piling donosi mnogo benefita ukoliko se ne koristi preterano često. Međutim, zabluda je da ćete dobiti još više pozitivnih reakcija kože ukoliko ga budete koristili češće. Njihovom prečestom upotrebom dolazi do povrede kože što uzrokuje oštećenja zaštitnog sloja kože.

Da li ste znali da ove svakodnevne navike kvare vaše zdravlje? Ukoliko ih imate, pokušajte što pre da ih se oslobodite!

Jovana JevtićVLG/Getty Images PLus