10 razloga da počnete da pešačite već danas

by | 1 oktobra, 2020
Pešačenje i zdravlje

Ne potcenjujte moć hodanja. Iako nije intenzivno kao neke druge kardio vežbe, poput trčanja i treninga visokog intenziteta (HIIT), pešačenje je više nego dobro za vaše zdravlje. Jedna od najvećih zabluda je da ono zahteva puno vremena i truda za minimalne rezultate. Naprotiv, blagodati ćete osetiti nakon samo pola sata hodanja dnevno. Čak i brza večernja šetnja oko bloka može vašem zdravlju doneti dobro. (Pročitaj: Koji trening vam najviše leži?)

Istraživanja pokazuju da redovno hodanje smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i holesterola, dijabetesa i srčanih bolesti. Brdoviti teren sa nagibima posebno je dobar jer vas tera da urzavate i usporavate tempo, što povećava intenzitet treninga i poboljšava kondiciju. Pored toga, pešačenje:

1. Poboljšava raspoloženje
Osećate se sumorno, baš kao i vreme? Obujte patike i izađite iz kuće. Sat vremena pešačenja smanuje rizik od depresije. Istraživači su primetili da se kod ljudi koji se bave nekom vrstom sporta depresija javlja znatno ređe. (Pročitaj: Neka vam ovo bude dodatna motivacija: Kako vežbanje utiče na mentalno zdravlje)

2. Podstiče kreativnost
Sledeći put kad vam ponestanu ideje, odjavite se sa društvenih mreža i prošetajte po bloku. Šetnja podstiče kreativnost i to za čak 60%!

3. Sagoreva kalorije i pomaže u mršavljenju
Hodajte brzim tempom i uključite svoje ruke. Angažovanje mišića gornjeg i donjeg dela pomoći će vam da sagorite kalorije. Brzo hodanje ubrzava puls i doprinosi topljenju masti. Da biste to postigli, napravite 15.000 koraka svakog dana. (Pročitaj: Da li pešačenje spada u kardio trening i može li nam pomoći da smršamo?)

4. Doprinosi zdravlju srca
Istraživanje koje je obuhvatilo 90.000 učesnica, pokazalo je da hodanje prosečnim tempom 40 minuta, dva ili tri puta nedeljno, smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi.

Pešačenje, Lepota i zdravlje

Pešačenje i zdravlje

5. Jača mišiće
Kao i kod trčanja, tokom pešačenja možete izgraditi mišiće, posebno ako povećate brzinu, nagib ili intenzitet. Hodanje angažuje puno mišića nogu, uključujući one na butinama, gluteusima, listovima i zadnjoj loži.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa ako ste predijabetičari
Ako ste već na pragu dijabetesa i tražite način da izbegnete dijagnozu, krenite u brzu šetnju. Hodanje poboljšava toleranciju glukoze kod šetača.

7. Bolji san
Šetnja tokom dana vam može pomoći da spavate. Što više koraka napravite, san će biti kvalitetniji. (Pročitaj: Ne možete da spavate? Otkrivamo vam najčešće uzroke i rešenje tog problema)

Horoskop za 17. jun, Lepota i zdravlje

8. Bolji imunitet
Hodanje je dodatna podrška imunološkom sistemu, što je posebno korisno u predstojećoj sezoni prehlade i gripa. Čak i ako se razbolite, simptomi će biti blaži, a bolest će kraće trajati.

9. Dugovečnost
Oni koji praktukuju brzo hodanje žive duže. Na dugovečnost pre svega utiče brzina kretanja, a samo ako hodate brzo i redovno, očekujte duži životni vek.

10. Smanjuje želju za slatkišima
Ako spadate u one koji grickaju noću, onda će vas ova prednost hodanja posebno zanimati. 15-minutna brza šetnja, kako je pokazalo jedno istraživanje, smanjuje želju za slatkim grickalicama. (Pročitaj: Nekoliko kilograma do cilja: Dijeta Rebel Vilson nije onakva kao što mislite)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.