Da li pešačenje spada u kardio trening i može li nam pomoći da smršamo?

by | 13 juna, 2020
Pešačenje, Lepota i zdravlje

Kardio trening podrazumeva fizičku aktivnost koja ubrzava rad srca dopremajući do svih organa veću količinu kiseonika. Iako je prva asocijacija na pojam kardio veliki napor i intenzivne vežbe, rad srca i pluća može se ubrzati i bez previše znojenja. Stručnjaci, zato, tvrde da je i pešačenje jedna vrsta kardio treninga. Postoji mnogo treninga različitih intenziteta koji spadaju u kategoriju kardio. Trčanje, preskakanje konopca ili vožnja bicikla samo su neke od njih. Međutim, podjednako delotvarno može biti i pešačenje. Naravno, treba pronaći pravu brzinu i za tu aktivnost odvojiti dovoljno vremena. (Pročitaj: Brzina hodanja može vam reći koliko brzo starite)

Ukoliko pešačite pet dana nedeljno u trajanju od po pola sata, značajno ćete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. To je zaista sjajan podatak! Osim što jača vaše srce i pluća, istraživanja pokazuju da hodanje poboljšava celokupnu energiju i imunitet.

Jedna stvar veoma je važna – šetnja vam pomaže da se relaksirate. Slobodno vreme koje iskoristite pešačeći razbistriće vam misli, a možete ga provesti i u društvu onih koje volite, prijatelja ili kućnog ljubimca. (Pročitaj: Zbog ovih vežbi Hilari Svonk je u savršenoj formi (video))

Pešačenje, Lepota i zdravlje

Bez obzira na to da li ste prekaljeni maratonac ili pak rekreativac za koga je ozbiljan džoging ništa drugo nego vrsta mučenja, sigurno ste se bar nekad zapitali da li je hodanje barem približno efikasno poput trčanja. Na iznenađenje mnogih, odgovor je potvrdan! I hodanje i trčanje imaju zdravstvene benefite. Pešačenje je posebno preporučljivo ljudima koji imaju problema sa zglobovima i kolenima i koji treba da izbegavaju trčanje. Džoging nosi veći rizik od povreda i znatno je naporniji za organizam. Uz to, opterećenje kukova i donjih ekstremiteta neuporedivo je veće nego prilikom pešačenja. (Pročitaj: Može li joga pomoći u borbi protiv migrene?)

Da li pešačenje pomaže da smršate?

I hodanje i trčanje pomoći će vam da sagorite kalorije i budete fit. Pa ipak, nesporno je to da ćete se, ukoliko džogirate, masnih naslaga rešiti znatno brže. Imajte na umu da će vaše telo imati koristi i od kombinacije obe vrste aktivnosti. (Pročitaj: Desetominutni trening Kejti Danlop: Ojačajte trbušnjake uz ove vežbe (video))

Hodanje povećava vašu potrošnju energije, ali da bi do toga došlo – potrebno je da pronađete svoj idealni tempo. On zavisi od više faktora i varira od osobe do osobe. Zbog toga, može se desiti da, ukoliko pešačite u društvu, jedno od vas bude zadihano i oznojeno, dok se kod drugog srčani rad tek neznatno ubrza. Da bi bilo efikasno, pešačenje mora da ubrza vaš srčani ritam. (Pročitaj: Isprobajte kružni trening Dženifer Lopez (video))

Pešačenje, Lepota i zdravlje

Kada pronađete odgovarajući intenzitet i brzinu pešačenja, nastojte da ih održite što je duže moguće. Naravno, ako hodate po neravnoj podlozi ili se penjete uzbrdicom, ne pokušavajte da pošto-poto održite ritam. Prilagodite trening onome što prija vašem organizmu. To je, naravno, uvek najvažnije! (Pročitaj: Učinite trening zanimljivijim: Vežbanje uz špil karata)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.