Pojavio vam se stomačić? Jednostavna rešenja za 7 neočekivanih uzroka

Da biste povratile figuru, najpre morate da utvrdite odakle sada taj stomačić

by | 20 jula, 2022
salo na stomaku

Uh, oh, upravo ste otkrile da više ne možete da zakopčate omiljenu suknju ili farmerke. Ništa niste promenile na jelovniku, a pojavilo se salce u predelu stomaka. Šta se dogodilo?

Razlozi zbog kojih žene dobijaju salo na stomaku

Uzroci problema mogu biti različiti. Definisanje sopstvenog problema je prvi korak ako želite da vašu figuru vratite u normalu.

Slabost trbušnih mišića

Ako imate vidljiv stomak, a nemate višak kilograma, ovo je prva stvar na koju bi trebalo da pomislite. Slabljenje trbušnih mišića, uzrokovano nedovoljnom fizičkom aktivnošću ili njihovim potpunim odsustvom, dovodi do prolapsa unutrašnjih organa. Koža pod njihovim pritiskom je rastegnuta, rezultat je uvećan stomak. Ovo nije samo estetski problem, već i zdravstveni, jer može dovesti do poremećaja funkcije želuca i creva.

 

Šta da radite? Rešenje je vrlo jednostavno: povećanje fizičke aktivnosti, trening trbušnih mišića, a za starije – lagano trčanje ili nordijsko hodanje. Nakon porođaja, fizioterapijske vežbe i specijalni korzeti biće od pomoći.

Metabolički poremećaj

Metabolizam, kao i sve u ljudskom telu, regulišu endokrini i nervni sistem. Deo mozga koji se zove hipotalamus odgovoran je za regulaciju našeg metabolizma. On kontroliše dve stvari: proizvodnju energije i procese izgradnje i akumulacije materija u organizmu. Osobe kojima se metabolizam pomeri u pravcu stalne proizvodnje energije mršave su šta god jele. One druge imaju suprotan problem: sve što jedu, lepi se na njih. Ako su vaše masne naslage koncentrisane uglavnom na stomaku i zadnjici, postoji velika verovatnoća da imate manji endokrini metabolički poremećaj.

 

Šta da radite? Trebalo bi da se konsultujete sa endokrinologom da biste potvrdili ili otklonili sumnju.

Manjak fizičke aktivnosti

Još na prvim časovima fizike naučeni smo da energija samo menja oblike, ne nestaje. Dakle,a ko smo pojele lepinju sa sirom ili ćemo potrošiti tu energiju na aktivnosti ili ćemo leći i dozvoliti da se ona pretvori u masne naslage. Ako ste slabo aktivni, stomak je samo početak. Uskoro će se pojaviti naslage na zadnjici, bokovima, leđima, rukama…

 

Šta da radite? Izlaz iz situacije je jednostavan, a leži u poznatoj frazi „Kretanje je život“. Vreme je za malo fizičke aktivnosti.

Neuravnotežena ishrana

Ovaj razlog svima je poznat, ali nekako uvek odbijamo da se pomirimo sa činjenicama. Ako doručkujete kalorične sendviče i zaslađujete ih sladoledom, u organizmu će doći do poremećaja čija posledica može biti: neželjeni stomačić. Uravnotežena ishrana je ishrana u kojoj telo dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne u pravim razmerama. Kada trošite mnogo energije, povećavajte unos šećera i masti, a kada niste jako aktivni, bazirajte ishranu na proteinima – tako ćete održavati kilažu.

 

Šta da radite? Osmislite jelovnik koji sadrži sve vrste nutritijenata raspoređenih u pet obroka.  Ako ne možete sami, uvek možete potražiti pomoć od nutricioniste.

Godine

Za mnoge žene, stomak počinje da se povećava sa početkom menopauze. Normalno je: proizvodnja određenih hormona se usporava, pa čak i potpuno zaustavlja. Na primer, kod devojčica i mladih žena, estrogeni povećavaju koncentraciju hormona zvanog tiroksin u krvi a on ubrzava metabolizam. Pošto se količina estrogena smanjuje sa godinama, aktivnost štitne žlezde postepeno se smanjuje, a metabolizam usporava. Žena svakog dana troši sve manje energije (a da toga nije ni svesna), a u isto vreme nivo unosa hrane i fizičke aktivnosti ostaju isti. Pojavljuje se višak kilograma.

 

Šta da radite? Korigovanje kilograma kada počnu hormonalne promene nije lako. Za starije žene koje žele da normalizuju svoju težinu potrebna je konsultacija sa lekarom ili nutricionistom.

Stres

Neprestani stres i anksioznost doprinose povećanju stomaka. Neke žene gube na težini u takvim periodima, ali ih je malo. A i tada, kada se situacija normalizuje, kilogrami se vraćaju. Tokom stresa, telo počinje da aktivno proizvodi hormon kortizol. Njegov višak dovodi do taloženja masti u predelu stomaka i gornjeg dela leđa. Pored toga, većina žena ima naviku da „leči“ stres slatkišima.

 

Šta da radite? Vreme je da utvrdite šta je izvor vašeg stresa i da reorganizujete život. Znamo – lakše je reći, nego uraditi, ali ovo je jedini put.

Poremećaj spavanja

I nedostatak i višak sna mogu izazvati debljanje, a posebno povećanje stomaka. Produženi san (više od 10-12 sati) ne dozvoljava vam da potrošite dovoljno kalorija tokom budnosti. Kratkotrajni san (manje od 4-5 sati) dovodi do prekomerne proizvodnje kortizola u telu, njegov višak uvodi osobu u stresno stanje.

 

Šta da radite? Isplanirajte svoj dan tako da obezbedite 8 do 9 sati sna.

Staras/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.