Ponedeljak bez stresa: 10 efikasnih saveta i trikova

by | 2 jula, 2022
ponedeljak

Ponedeljak i te kako može postati sjajan početak nedelje, ako znate kao da se izborite sa stresom…

Na vaše konačne poslovne rezultate veoma mnogo utiče i način na koji kontrolišete emocije i koliko ste smireni pod stresom. Istraživanja su pokazala da iznenadni naleti stresa podstiču mozak na obnavljanje stanica koje su zaslužne za bolje pamćenje, ali samo ako stres nije dugotrajan. Top menadžeri razvili su strategije koje im pomažu da se izbore sa stresom. Evo šta treba da radite.

Ponedeljak bez stresa

Naučite da cenite to što imate. Odvojite nekoliko minuta da se prisetite na čemu ste sve zahvalni. Ova navika smanjuje hormon stresa za 23 posto.

Prestanite da se pitate „šta ako“. Konačni ishod je jednostavno nemoguće predvideti. Zato prestanite da se zamarate mogućim scenarijima, nego se se fokusirajte na aktivnosti koje će vas smiriti.

Pozitivne misli oslobađaju dugotrajnog stresa. Pomozite mozgu da ne „šeta“ i svesno mu plasirajte pozitivne misli. Jedan od alata je da razmislite o danu i pronađete barem jednu pozitivnu stvar. Ukoliko je nema, vratite se na prethodne dane.

Isključite se. Ne možete biti dostupni 24/7. Napravite pauzi i namerno isključite mobilni ili jednostavno uzmite odmor od proveravanja mejlova. Ako to ne možete da dozvolite sebi tokom nedelje, onda svakako isprobajte vikendom.

Oprezno sa kafom, jer prevelike količine kofeina podstiču izlučivanje adrenalina, pa umesto razuma, mogu da vam prevladaju emocije.

San je obavezan. Utiče na emocionalnu inteligenciju i stres. Kad spavamo, mozak se doslovno ponovo puni.

Recite „ne“ negativnosti. Ako verujete negativnim unutrašnjim glasovima, vreme je da ih zapišete na parče papira. Doslovno ostavite sve što radite i zapišite ono o čemu razmišljate. Ako usporite negativan trend, bićete racionalniji i lakše ćete razlučivati stvari.

Promenite perspektivu. Na okolnosti ne možete uticati, ali možete na to kako na njih reagujete.

Dišite! Budite u trenutku svesni svog daha. Tako će se mozak koncentrisati samo na ono što trenutno obavlja.

Zapamtite da ne morate sve sami. Kako bi ostali smireni i produktivni, detektujte svoje slabe strane pa za njih pronađite pomoć ljudi oko sebe. Ponekad jednostavan razgovor s kolegom može „razbistriti“ stvari.

 

lepotaizdravlje.rsnatasaadzic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.