Pravilno disanje tokom trčanja: Saveti i trikovi fitnes eksperata

by | 10 februara, 2022
Pravilno disanje tokom trčanja

Pravilno disanje tokom trčanja je ključno za bolje rezultate. 

Najverovatnije ne razmišljate o disanju uopšte, iako to činimo automatski, 24 sata. Ali, prilikom bilo koje kardio vežbe, kao što je trčanje, samo na to i mislimo. Trčanje naime zahteva dodatni napor, pa je stoga važno savladati tehnike disanja, kako se ne bismo svaki put “borili za vazduh” tokom ove fizičke aktivnosti.

Kada trčimo, naše telo koristi više kiseonika, a samim tim, potrebno je da učestalije i dišemo. Ubrzanije disanje znak je fizičkog stresa i povećanje potražnje tela za kiseonikom. A nepravilno disanje glavni je razlog zašto ljudi ne vole da džogiraju. Isto tako, nepravilno disanje sprečava telo da se oporavi i generalno da funkcioniše. Ipak, dobre vesti su da možemo da savladamo tehniku disanja i da se tako osećamo bolje, ali i da bolje trčimo.

Pravilno disanje tokom trčanja

Disanje na usta ili na nos

Iako je ovo individualna odluka, stručnjaci ipak savetuju da tokom trčanja dišemo na nos. Time sprečavamo unošenje patogena u pluća, a u isto vreme umirujemo telo.

Ne zadržavajte dah

Obratite pažnju da tokom treninga, pa i trčanja, ne zadržavate dah. Udišite kontinuiranim tempom.

Pročitajte i… Trčanje na traci ili u prirodi – nije svejedno: Razmislite čemu ćete dati prednost

Fokusirajte se na šablon disanja

Pre samog trčanja, fokusirajte se na to da srčani ritam uskladite s disanjem. To će vam pomoći prilikom džogiranja.

Disanje nakon treninga

Posle trčanja fokusirajte se isključivo na disanje. Udišite duboko, na nos. Na ovaj način usporićete srčani ritam i umiriti i telo.

Ritam disanja

Tokom trčanja zamenite plitko disanje dubokim uzdisajima na stomak. Tokom trčanja nižeg inteziteta na svaka tri koraka udišite i na naredna tri izdišite. Tokom treninga srednjeg inteziteta udišite i izdišite na svaka dva koraka, a u slučaju sprintova udišite i izdišite svakim korakom.

Disanje na stomak

Na ovaj način ojačaćete dijafragmu- glavni mišić koji se koristi tokom disanja. Lezite na leđa i postavite šake na stomak. Udišite na nos šireći prvo stomak, pa pluća. Dok izdišete na usta polako opuštajte stomak. Kada ovo savladate, disanje tokom trčanja će vam biti olakšano.

Za kraj, stručnjaci savetuju da osluškujete svoje telo. Trčite intezitetom koji vam prija i ne forsirajte telo. Ukoliko ste početnik pravite češće pauze dok ne savladate tehnike disanja i ne izgradite izdržljivost i kondiciju.

Pročitajte i… Saveti za lakše trčanje

lepotaizdravlje.rs BartekSzewczyk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images