Prekomerni apetit: Šta da radite ako stalno žudite za hranom?

by | 7 septembra, 2022
Prekomerni apetit

Prekomerni apetit i stalna želja za grickanjem predstavljaju  pravi problem, i to ne samo za one koji već imaju višak kilograma.

Ovo je razlog da budete oprezni i prema onim osobama koje, uprkos velikoj količini hrane, ostaju vitke. Povećan apetit može biti simptom mnogih ozbiljnih bolesti.

Glad i prekomerni apetit su različite pojave

Glad je objektivna i nedvosmislena reakcija tela na nedostatak hranljivih materija. Tako telo signalizira da je za dalje funkcionisanje u uobičajenom režimu potrebno dopuniti rezerve energije koje su se potrošile od poslednjeg obroka.

Ako nema novog dopunjavanja, telo skoro odmah počinje da se obnavlja, prvo trošeći najpristupačniji tip energetskih rezervi – glikogen iz mišićnog tkiva, a zatim menja hormonsku ravnotežu. Zato treba izbegavati glad, čak i ako ste na dijeti i pokušavate da smršate.

Druga stvar je apetit. Najčešće je uzrokovan psihološkim faktorima, a u nekim slučajevima i bolestima. Nije opasan apetit koji osećate kada uživate u hrani, već onaj zbog kojeg jedete mnogo više od onoga što je neophodno za normalno funkcionisanje vašeg tela.

Prekomerni apetit – zdravstveni problemi

Ako pogledate sa stanovišta fiziologije, povećan apetit je takođe posledica fiziologije: u pitanju je zaštitni mehanizam koji telo uključuje kada mu preti glad. Tada telo stvara višak koji će se kasnije potrošiti kada počnu ograničenja u ishrani.

Takav kvar u telu najčešće je znak bolesti. Uzrok lažnog apetita u većini slučajeva je disfunkcija endokrinog sistema, uključujući dijabetes melitus i patologiju štitne žlezde. Prekomerni apetit može biti uzrokovan i i bolestima digestivnog sistema, tumorom na mozgu, hipoglikemijskim sindromom…

Uzimanje određenih lekova, kao što su hormonske kontraceptivne pilule, lekove koji sadrže hormone i insulin, uključujući sintetičke glukokortikoide, takođe mogu izazvati povećanje apetita.

Ako ste zaista zabrinuti zbog neobjašnjivog povećanja apetita, pre nego što preduzmete bilo kakvu akciju, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom i uradite odgovarajuće testove da biste isključili ove objektivne uzroke i rešili zdravstvene probleme.

Ako ste stalno gladni, to mogu izazvati psihološki problemi kao što su:

  • hronična depresija i apatija
  • nervna iscrpljenost
  • prezaposlenost
  • teški nervni šok
  • stalni stres

Kada osetite da ste na ivici nervne iscrpljenosti, nadoknađujete to prejedanjem. Međutim  psihogenu glad ne možete sami da prevaziđete ni samokontrolom ni rešavanjem trenutne teške situacije. Tada je potrebno da se obratite psihoterapeutu. Uradite to bez čekanja da gojaznost i zdravstveni problemi pridodaju vašim psihološkim problemima.

Zdrava ishrana: Teško vam je da se odreknete nezdravih užitaka, evo kako da počnete da jedete kvalitetnije

Drugi uzroci lažnog apetita

Na sreću ili nesreću, većina slučajeva nekontrolisanog apetita objašnjava se sasvim drugim razlozima, a ti razlozi su povezani sa nebrigom za zdravlje.

U ovim slučajevima, lažni apetit može biti rezultat:

  • nepravilna ishrana;
  • dehidracija tela;
  • nedostatak sna;
  • prekomerna fizička aktivnost

Neki ljudi su jednostavno navikli da puno jedu i navikli su svoje telo na to, za šta čak i neznatno smanjenje unesenih kalorija postaje pravi stres. Pogrešne navike u ishrani su objašnjenje za povećan apetit kod pojedinih osoba.

Kada jedete u epizodama i odložite glavni obrok za uveče, osećate se gladni ceo dan, a noću ćete imati pojačan apetit, koji će biti propraćen prekomernim unosom hrane dok sedite ispred televizora.

Prekomerni apetit i rešenja

Žudnja za slatkišima i grickalicama takođe doprinosi činjenici da ovi „brzi“ ugljeni hidrati donose zasićenje, ali ne zadugo, jer se vare tako brzo kako se i zovu. Da biste smanjili apetit, jedite nerafinisanu hranu bogatu vlaknima – osećaj gladi i apetita će nestati na duže vreme.

Pored toga, trebalo bi da pijete više vode – ponekad se dehidracija meša sa željom za jelom. Pridržavajte se pravilne ishrane i načina života, uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu, idite u krevet na vreme i spavajte dovoljno da se naspavate, a za mesec dana više nećete imati želju da nešto stalno „oštrite“.

Nemojte koristiti ekspresne dijete za brzi gubitak težine. Izazvaćete hormonski neuspeh i, kao rezultat, povećanje apetita. Povratkom na uobičajenu ishranu brzo ćete povratiti prethodnu težinu.

Drugi uzrok povećanog apetita je predmenstrualni sindrom i trudnoća. Ako pojačan apetit nastaje zbog PMS-a, biće teško da se izborite, istrpite ga i priuštite sebi nekoliko dana posta kada možete normalno da jedete.

Tokom trudnoće, trebalo bi da kontrolišete svoj apetit, na osnovu činjenice da ćete, nakon što ste dobili više od normalne težine, garantovano imati problema sa porođajem. Ali da ne biste gladovali i lišili fetus esencijalnih hranljivih materija, jedite „pravu“ hranu, vaš meni treba da bude uravnotežen, bogat vitaminima i mineralima.

Jorge Garcia Argazkiak/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.