Rak dojke: 13 faktora koji povećavaju rizik od razvoja ovog kancera

by | 22 oktobra, 2022
rak dojke

Rak dojke je najučešća vrsta kancera kod žena, ali je izlečiv. Naravno, ukoliko se simptomi prepoznaju na vreme. A kako svesti rizik na minimum?

Kancer dojke nastaje kada ćelije u dojci počnu abnormalno da rastu, da se nekontrolisano dele i nakupljaju u masu koja se obično ispoljava kao tvrda kvržica. Stručnjaci još uvek nisu sasvim sigurni šta je tačno početna varnica koja pokreće ćelijske mutacije koje izazivaju rak dojke (BC), ali znaju da postoje faktori rizika koji povećavaju šanse za razvoj bolesti. Na sreću, većina njih se može sprečiti.

Rak dojke i faktori rizika

Prekomerna težina

Gojaznost je važan faktor rizika, posebno među ženama u postmenopauzi. Pre menopauze, jajnici proizvode većinu estrogena. Posle menopauze, jajnici prestaju da proizvode estrogen, pa većina hormona dolazi iz masnog tkiva – višak masnoće može povećati nivo estrogena i povećati rizik od razvoja raka dojke. Pored toga, žene sa prekomernom težinom imaju veće nivoe insulina, što je takođe povezano sa rakom dojke. Što je žena bliža svojoj idealnoj težini, to je manji rizik.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Redovno vežbanje (ili čak aktivno hodanje) smanjuje rizik od razvoja raka dojke, posebno kod žena nakon početka menopauze. Nije jasno koliko je tačno aktivnosti potrebno, ali naučnici veruju da nekoliko sati vežbanja nedeljno može biti od pomoći. To takođe govore istraživanja kod žena koje su se redovno bavile intenzivnom fizičkom aktivnošću u dobi od 35 godina. Naime, kod njih je rizik od razvoja raka dojke smanjen za 14%.

Rak dojke i alkohol

Čak i nekoliko pića nedeljno je povezano sa povećanim rizikom od raka dojke kod žena. Prema studijama, žene koje piju dva ili tri pića dnevno imaju 20% veći rizik od razvoja raka dojke u poređenju sa ženama koje uopšte ne piju alkohol. Alkohol može povećati nivo estrogena u telu, što može izazvati bolest.

Životna dob

Rizik od razvoja raka dojke, nažalost, raste sa godinama.Većina slučajeva raka dojke javlja se kod žena starijih od 55 godina.

Izloženost dojke u detinjstvu

Lečenje karcinoma ili drugih bolesti u detinjstvu zračenjem grudnog koša značajno povećava rizik od razvoja raka dojke kasnije u životu. Rizik je najveći ako ste bili izloženi zračenju tokom adolescencije ili mladosti, kada su vaše grudi još bile u razvoju.

Rak dojke i tkivo dojke

Dojka se sastoji od masnog, fibroznog i žlezdanog tkiva. Ženi se može reći da ima „guste grudi“ ako njen mamograf pokaže da ima više žlezdanog i vlaknastog tkiva i manje masti. Žene sa gustim grudima imaju jedan i po do dva puta veće šanse da razviju rak dojke nego žene sa prosečnom gustinom grudi.

Ra+k dojke i kasno rođenje dece

Naučnici su odavno otkrili povećan rizik od razvoja raka dojke kod žena koje ili nikada nisu imale dete ili su prvo dete dobile posle 30 godina.

Simptomi raka dojke na koje se malo obraća pažnja

Dojenje

Neke studije pokazuju da dojenje može smanjiti rizik od razvoja raka dojke, posebno ako dojenje traje od godinu i po do dve godine. Ovo može biti zato što dojenje smanjuje ukupan broj menstrualnih ciklusa žene tokom njenog života, a proizvodnja mleka ograničava abnormalnu aktivnost ćelija dojke.

Rak dojke i hormonska kontracepcija

Britanska studija je otkrila 20% povećan rizik od raka dojke kod žena koje koriste hormonsku terapiju kontrole rađanja.

Upotreba hormonske terapije nakon menopauze

Hormonska terapija estrogenom i progesteronom može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i pomoći u prevenciji osteoporoze, ali takođe može povećati rizik od razvoja raka dojke za oko 75%. Takvi rizici mogu biti veći od koristi od hormonske terapije, pa se obavezno konsultujte sa svojim lekarom pre upotrebe.

Prisustvo naslednih gena

Smatra se da je između 5 i 10% karcinoma dojke nasledno, što znači da je rezultat genskih defekata (tzv. mutacije) koje se prenose od roditelja. Konkretno, prisustvo nasledne mutacije u genu BRCA1 ili BRCA2 je najčešći uzrok naslednog raka dojke.

Raniji početak menstruacije

Ako ste menstruaciju počeli pre 12. godine, to znači da ste imali više menstrualnih ciklusa u životu i da ste bili izloženi većoj količini estrogena i progesterona koji povećavaju rizik od razvoja raka dojke.

Rak dojke i kasna menopauza

Menopauza nakon 55. godine takođe znači da je žena imala više menstrualnih ciklusa, ponovo povećavajući izloženost estrogenu i progesteronu, povećavajući rizik od razvoja raka dojke.

Lepota i zdravljePORNCHAI SODA/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.