Razlozi zašto ne gubite višak sa stomaka

Generalno je pravilo da većina nas najčešće ima poteškoća s gubljenjem viška masnog tkiva sa stomaka, a evo i zašto.

by | 14 juna, 2021

Mršavljenje je dugotrajan i često mukotrpan proces, a većini ljudi je najteže da skinu višak masnog tkiva sa stomaka.

Pored estetskih razloga, masne naslage na ovom delu tela treba smanjiti i zbog zdravstvenih razloga. „Šlauf“ povećava rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, masne jetre i metaboličkog sindroma. Ukoliko vodite računa o ishrani i bavite se fizičkom aktivnošću, a i dalje imate višak na stomaku, otkrivamo vam u čemu možda grešite.

Zašto je teško skinuti višak s stomaka

Razlog #1: Preskačete obroke

Imamo dobre vesti za vas: morate da jedete kako biste izgubili višak kilograma. Preskakanje pre svega doručka (a onda i ostalih obroka) čini vas podložnijim prejedanju u kasnijim, večernjim satima. Neka se vaši obroci sastoje od kombinacije proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti. Konzumirajte puno povrća i voća, jer su ove namirnice bogate vlaknima.

Razlog #2: Ne konzumirate dovoljno masti

Određene zdrave masti (omega 3) pomažu nam da sagorimo salo, ma koliko to kontradiktorno zvučalo. Ukoliko želite da uklonite višak sa stomaka, u svoj dnevni meni uvrstite avokado, masnu ribu i orašaste plodove.

Razlog 3: Pijete kalorije

Zaslađena pića, alkohol, voćni sokovi, dijetalni sokovi i kafe sa mlekom i raznim drugim dodacima, kao i industrijski ledeni čajevi prepuni su praznih kalorija. Umesto ovih napitaka, radije izaberite vodu, u koju možete iscediti i pola limuna za lepši i osvežavajući ukus. (Pročitajte i… Zašto mršavljenje u jednom trenutku stane?)

Razlog #4: Dehidratacija

Ispijanje vode od ključne je važnosti za naše zdravlje, ali i za tanji struk. Uz to, voda će vam pomoći da uklonite osećaj nadutosti i težine u stomaku.

Razlog #5: Izbegavate treninge snage

Kardio treninzi su veoma važni za sagorevanje masnih naslaga, ali su efikasniji ukoliko su u trening uključene i vežbe snage. Dizanje tegova pomaže u izgradnji mišića koji sagorevaju masne naslage.

lepotaizdravlje.rsPORNCHAI SODA/iStock/Getty Images Plus via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.