Razmrdajte se: Vežbe za bolju cirkulaciju

by | 1 februara, 2016

Za bolju cirkulaciju tokom zime, razmrdajte i aktivirajte kapilare u telu, jer prema nekim istočnjačkim teorijama, krv počinje da struji upravo u ovim malim krvnim sudovima. Za bolje rezultate razvijena je i posebna tehnika – kapilaroterapija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ona obuhvata određene pokrete protresanja tela podignutih ruku i nogu. Naime, u gornjim i donjim ekstremitetima nalazi se mnogo kapilara, a kada protresamo ruke i noge, u ovim krvnim sudovima se pojavljuju dodatne vibracije koje poboljšavaju cirkulaciju u celom telu.

Pročitajte i… 10 minuta dnevno za fit telo: Odlične vežbe za ravan stomak

Vežba za kapilare radi se u ležećem položaju sa podignutim rukama i nogama, jer u takvom položaju krv u ekstremitetima stremi prema dole, a postupno stvoreni vakuum će dovesti do ubrzane cirkulacije krvi.

Smatra se da na ovaj način mogu da se spreče mnoge bolesti koje nastaju kao rezultat nedovoljnog kretanja, slabe cirkulacije i lošeg metabolizma.

Pročitajte i… Vežbanje može da vas učini starijim: Trikovi kako to da izbegnete!

Kapilaroterapija, inače, ima dugu tradiciju u kineskoj i japanskoj narodnoj medicini, a zbog jednostavnosti i efikasnosti sve više se primenjuje, jer pomaže da se oslobodimo užurbanosti, stresa i dobro razmrdamo posle dugotrajnog sedenja.

Vežba za kapilare efikasna je kao i trčanje, ali ne opterećuje srce i zglobove, pa može da se radi u svim uzrastima i bez neke fizičke pripremljenosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iz ležećeg položaja

Lezite na leđa, na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova stavite tvrd jastuk ili urolan peškir. Podignite obe ruke i noge, a stopala savijte prema napred da budu paralelna s podom. U ovom položaju tresite ruke i noge od jednog do tri minuta ujutru, a uveče bi trebalo da traje dok izbrojite do 240 ili 360.

Pročitajte i… 3 vežbe koje sprečavaju opuštanje grudi

Napomena: ovo je jedna od „zlatnih“ vežbi čuvenog japanskog iscelitelja, osnivača čuvenog sistema za očuvanje zdravlja, profesora Kacudžo Nišija. Pomoći će da se cirkulacija u celom telu znatno poveća, kao da ste se upravo vratili sa trčanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.