Nije teško, a delotvorno je: Kako da sagorite više kalorija dok pešačite

by | 21 oktobra, 2020
sagoreva kalorije

Pešačenje – mali trik koji sagoreva kalorije 

Već smo pisali koliko je šetnja, pešaćenje dobro za zdravlje iako nije intenzivno kao neke druge kardio vežbe, poput trčanja i treninga visokog intenziteta (HIIT).

Šetnja utiče na bolje raspoloženje, san, kreativnost, doprinosi zdravlju srca, jača mišiće, utiče na poboljšanje imuniteta, smanjuje želju za slatkim, ali i sagoreva kalorije. (Pročitaj: Snimak trudnice koja trči u 9 mesecu postao hit na društvenim mrežama, šta kažu doktori)

Međutim, da li ste znali da uz jedan jednostavan trik pešačenjem možete izgubiti i 20 posto više kalorija nego inače?

Naime, ako budete menjali brzinu kretanja dok šetate možete potrošiti više kalorija nego kada hodate ujednačenim ritmom. Menjanje brzine hodanja, kako to slikovito prenose stručnjaci, deluje poput stiskanja papučice gasa, a svaka promena ritma kretanja zahteva i jači rad nogu.

U jednom istraživanju ispitanici su menjali brzinu hodanja na pokretnoj traci. Kada su pokušavali da idu brže ili sporije od brzine kretanja pokretne trake, trošili su više kalorija.

Pored menjanja brzine hodanja za bolji učinak možete da se poslužite i drugim sitnim cakama, hodajte s rancem na leđima, sa tegovima na nogama, hodajte cik-cak, a ne samo po ravnoj liniji i slično. (Pročitaj: 10 razloga da počnete da pešačite već danas)

Nije teško, a delotvorno je!

Inače, rezultat jedne nedavno rađene studije otkrio je da brzina hoda u dobi od 45 godina može biti pokazatelj vašeg fizičkog i neurološkog starenja.

– Koliko brzo ljudi hodaju u srednjem dobu, to nam mnogo govori o tome koliko su njihova tela i mozak vremenom ostarili – rekla je za Health vodeći autor istraživanja Lajn Dži Hartman Rasmusen koja se na posdoktorskim studijama Duke University bavi istraživanjem starenja.

– Ne samo pokazatelj starenja, već i pokazatelj zdravlja mozga – dodala je Rasmusen.

Više o tome pročitajte OVDE

lepotaizdravlje.rs Tobi/ Pexels/VisionPic .net