Simptomi hipervitaminoze koje morate znati pre upotrebe suplemenata!

by | 10 decembra, 2022
Simptomi hipervitaminoze

Simptomi hipervitaminoze dolaze u različitim oblicima, od problema sa varenjem do gubitka kose. Zato, morate osluškivati svoje telo!

Ako ste ljubitelj dijetetskih suplemenata, obavezno pratite stanje svog organizma – postoji nekoliko znakova da preterujete sa uzimanjem hranljivih materija.

Uzimamo suplemente jer želimo da poboljšamo svoje zdravlje. Ali ako uzimate mnogo  istovremeno, možemo dobiti samo neprijatne, pa čak i opasne neželjene efekte. U nastavku vam otkrivamo najčešće simptome prevelike količine vitamina u našem telu. Obratite pažnju na njih.

Simptomi hipervitaminoze

Uznemiren stomak

Gastrointestinalni poremećaji su često prvi znak da ste uzeli previše suplemenata. Može doći do mučnine, povraćanja ili dijareje. Ovo je takođe uobičajeno kada uzimate suplement na prazan stomak. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom o najboljem načinu uzimanja suplemenata, posebno ako već imate osetljiv stomak.

Gubitak kose

Ovo je jedan od neželjenih efekata povezanih sa uzimanjem previše vitamina A, koji je vitamin rastvorljiv u mastima. Za razliku od vitamina rastvorljivih u vodi, koji se izlučuju urinom, vitamini rastvorljivi u mastima se skladište u telesnoj masti. Ovo može izazvati neželjene neželjene efekte. Ostali vitamini rastvorljivi u mastima su D, E i K. Pazite da ne prekoračite preporučeni dnevni unos.

Simptomi hipervitaminoze- Ubrzani ili nepravilni otkucaji srca

Ovo može biti zabrinjavajući neželjeni efekat uzimanja previše suplemenata za mršavljenje, od kojih neki sadrže stimulanse i mogu dovesti do brzog ili nepravilnog otkucaja srca, vrtoglavice ili visokog krvnog pritiska.

Problemi sa jetrom

Uzimanje previše dijetetskih suplemenata može dovesti do poremećaja rada jetre, izazivajući simptome kao što su povišeni enzimi jetre, hepatitis ili čak otkazivanje jetre. Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate vitaminske suplemente kako biste bili sigurni da je vaša jetra dovoljno zdrava i da bilo koji lekovi koje uzimate neće izazvati štetne interakcije.

Simptomi hipervitaminoze- Teško krvarenje

Neki suplementi mogu smanjiti sposobnost zgrušavanja krvi, što može dovesti do rizika od dužeg krvarenja, ponekad čak i opasnih. Jedan takav dodatak je vitamin K; može smanjiti zgrušavanje krvi kada se uzima u kombinaciji sa antikoagulansima. Vitamin E je još jedan vitamin koji lekari ne preporučuju uzimanje bez nadzora jer je rizik od krvarenja veći od potencijalne koristi.

Multivitaminski suplementi: Da li su nam zaista potrebni?

 

Lepota i zdravljeRattankun Thongbun/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.