Sve što treba da znate o probioticima, a niste imali koga da pitate!

by | 1 avgusta, 2022
sve što treba da znate o probioticima

Sve što treba da znate o probioticima, otkriva vam redakcija Lepote i zdravlja, a uz pomoć prof. dr Dragana Popovića, direktora Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju UKCS.

dr dragan popović

Iako ideja o živim bakterijama i kvascu koji živi u našem telu možda ne zvuči ni najmanje privlačno, on isu zaprav ključni kada je varenje u pitanju. Probiotici predstavljaju „dobre“ bakterije koje su našem telu potrebne jer pomažu u varenju hrane, uništavanju ćelija koje izazivaju brojne bolesti, a u isto vreme potpomažu i proizvodnju vitamina u organizmu. U poslednjih nekoliko godina, probiotički suplementi su sve popularniji, jer predstavljaju metod unošenja ovih zdravih, živih mikroorganizama u vaš sistem.

Sve što treba da znate o probioticima

Šta su probiotici?

Probiotici su žive bakterije (najčešće iz grupa bifidobacterium i lactobacillus)  koje se nalaze u mnogim fermentisanim pićima/namirnicama kao što su kombuča ili jogurt. Njihova konzumacija u velikim količinama pruža mnoge zdravstvene prednosti, kao što je balansiranje loših i dobrih vrsta bakterija koje se nalaze u crevima.

Kako probiotici funkcionišu?

Zdrave bakterije naseljavaju sluznicu creva (i druge delove tela, poput kože) kako bi ih zaštitili od štetnih bakterija i virusa, održali tkivo netaknutim i jakim i povećali apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Bez probiotika, integritet naše crevne sluznice može biti ugrožen, omogućavajući štetnim bakterijama i virusima da se razmnožavaju. Štetne bakterije i virusi mogu izazvati upalna stanja u našim crevima i kasnije dovesti do sistemske upale. Krajnji rezultat može biti veći rizik od brojnih bolesti, lošeg varenja, nedostataka hranljivih materija i hroničnih infekcija.

Sve što treba da znate o probioticima- benefiti

  • Poboljšana funkcija creva

Glavni zadatak probiotika je borba protiv loših bakterija i virusa u crevima koji mogu dovesti do disfunkcije creva i nastanka brojnih bolesti. Oni pomažu u varenju i potpomažu telu pri apsorpciji hranljivih materija iz hrane. Istovremeno promovišu nesmetano varenje te održavaju zdravlje crevne sluznice. Ovi zaštitni efekti na kraju dovode do efikasnijeg sistema za varenje, uključujući potpuni nestanak ili smanjenje gasova i nadimanja, ublažavanje dijareje, redovnije pražnjenje creva i opšte dobro zdravlje probavnog sistema.

  • Zdravija koža

Probiotici takođe imaju estetske prednosti, uključuju smanjenje ekcema i dermatitisa. Dojenčad i mala deca koja uzimaju probiotike imaju manji rizik od nastanka ekcema, dok probiotici mogu pomoći u smanjenju upalnog odgovora na kravlje mleko koji često i dovodi do ekcema i dermatitisa.

Naša koža je takođe prirodno prekrivena dobrim bakterijama, a svaka neravnoteža ili poremećaj može dovesti do ekcema, osipa, akni i rozacee. Dodavanje probiotika ili njihova konzumacija uz pomoć fermentisane hrane može pomoći u smanjenju pojave ovih stanja kože.

  • Jači imunitet

Probiotici jačaju imune ćelije u celom telu, uključujući ćelije imunoglobulina-A, T-limfocite i prirodne ćelije „ubice“. Ove moćne imune ćelije se bore protiv bolesti i infekcija. Kada ih ima dovoljno u organizmu, probiotici pomažu u sprečavanju razmnožavanje štetnih bakterija kako u našem digestivnom traktu, tako i na našoj koži i tkivima. A ovime smanjuju i rizik od brojnih infekcija.

  • Bolje mentalno zdravlje

Mnoge studije, uključujući i onu objavljenu 2017. u „Analima generalne fizijatrije “ (engl. The the Annals of General Psychiatry), pokazale su da probiotički sojevi bifidobacterium i lactobacillus mogu smanjiti anksioznost i depresiju, jer utiču na bolje raspoloženje. Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdile ove korelacije, dosadašnja istraživanja pokazala su pozitivnu vezu između zdrave bakterijske ravnoteže i mentalnog zdravlja.

  • Zdravlje srca

Istraživanja su otkrila da određeni sojevi probiotika mogu pomoći u smanjenju ukupnog i LDL holesterola.

Ko treba da uzima probiotski suplement?

Iako su istraživanja na ovu temu još uvek u toku, suplementi su se pokazali efikasnim u lečenju simptoma visokog krvnog pritiska, intolerancije na laktozu, hroničnog zatvora, gljivičnih infekcija, sindroma iritabilnog creva, dijabetea tipa 2, kancera debelog creva…

Sve što treba da znate o probioticima i kako ih dodati u ishranu

  • Uzmite ga u obliku suplementa

Probiotski suplementi se razlikuju po vrstama i broju bakterija, u zavisnosti od njihovog ciljanog stanja.

  • Jedite fermentisanu hranu

Ishrana bogata fermentisanom hranom može pomoći u povećanju unosa prirodnih bakterija.
U pitanju su namirnice poput fermentisanog povrća (kiseli kupus, kimči), kefira, kombuče, zelenog čaja…

  • Povećajte unos vlakana

Dodavanjem vlaknaste hrane u dnevni meni, povećavate i raznovrsnost probiotika u telu. Inače, vlakna služe kao prebiotik za probiotike, što znači da obezbeđuju gorivo za povećanje efikasnosti probiotika. Cilj je da konzumirate oko 25 grama vlakana iz povrća, voća, integralnih žitarica, korenastog povrća i mahunarki dnevno.

Ko treba da uzima probiotski suplement?

Iako, kako smo već napomenuli, probiotiski suplementi mogu da smanje simptome brojnih oboljenja, predlog je da, pre upotrebe, svakako konsultujete lekara. On će vam, u zavisnosti od zdravstvenih ciljeva, lekova koje konzumirate i istorije bolesti, preporučiti najbolju varijantu.

Potencijalni neželjeni efekti

Postoje neki potencijalni neželjeni efekti ili zdravstveni rizici uzimanja probiotika. Jedan teoretski rizik nastaje ukoliko osoba već ima oslabljen imuni sistem. Tada može doći do oboljevanja.

Isto tako, neki ljudi osećaju pojavu gasova i teže prazne creva u prvim danima uzimanja probiotika. Ipak, ti simptomi nestaju za nekoliko dana. Predlog je da probiotike konzumirate nakon obroka, kako biste smanjili neželjene efekte.

Ovi simptomi mogu biti posledica prisustva previše kvasca u crevima ili usled neke druge neravnoteže bakterija koje reaguju sa probiotikom. Potrebno je početi s blažom dozom i konsultovati se sa lekarom.

Takođe, neki probiotički sojevi mogu da sadrže soju, kravlje mleko ili jaja, što može izazvati alergijsku reakciju kod osoba koje su alergične na ove namirnice. Provera etiketa na probiotičkim suplementima je od suštinskog značaja za izbegavanje ovih alergena!

Neki proizvodi su niskog kvaliteta, pa čak i ne sadrže probiotičke bakterije navedene na etiketi. Stoga je važno konzumirati suplemente od kvalitetnih i proverenih proizvođača.

Kako čuvati probiotske suplemente?

Probiotski sojevi su živi mikroorganizmi koji su osetljivi na ambijentalne uslove koji vladaju tokom leta. Važno je da svaki blister probiotskog preparata bude upakovan u dodatnu zaštitnu foliju koja štiti kapsulе u pakovanju od svetla, vlage i kiseonika, što garantuje bezbednost, efikasnost i stabilnost preparata. U tom kontekstu, treba obratiti pažnju na još jedan faktor, a to je spoljašnja ambalaža na kojoj treba da bude navedena doza preparata ne u momentu pakovanja, već u momentu isteka roka. Od doze preparata zavisi efikasnost, što znači da ona mora da bude garantovana tokom čitavog roka trajanja od 2 godine, objašnjava prof. Popović.

Farmaceuti u apotekama daće vam koristan savet kako upotrebiti Bulardi kod vas ili vašeg deteta, a uputiće vas i kako da se najbolje pripremite za putovanje kako bi vaš odmor protekao opušteno i bez zdravstvenih tegoba.

Lepota i zdravljeElena Nechaeva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.