Trčanje ili hodanje: Šta je zdravije?

by | 11 marta, 2023
trčanje ili hodanje

Svejedno je da li je u pitanju jednostavna želja za fizičkom aktivnošću ili potreba za gubljenjem kilaže, trčanje ili hodanje mogu da nam pomognu u tome. Međutim, koja je od ove dve aktivnosti bolja za nas?

Trčanje ili hodanje: Šta nam više pomaže?

Postoji mišljenje da trčanje ima više zdravstvenih koristi nego aktivna šetnja. Međutim, da li je to zaista tako? Ako se dvoumite koju od ove dve aktivnosti da radite, evo da li uopšte ima razlike između ove dve aktivnosti.

Koja od ovih aktivnosti troši više energije?

Aktivno hodanje u kom će vam za jedan kilometar trebati 8-12 minuta sagoreva više kalorija nego trčanje istom brzinom. Pored toga, trošimo istu količinu kiseonika, svejedno da li je u pitanju trčanje ili hodanje. Čak i hodanje relativno opuštenim tempom u kom pređete jedan kilometar za 20 minuta, istroši dovoljno energije da bi se ispunila medicinska definicija umerenog vežbanja. Dakle, u ovoj kategoriji, aktivnosti su na sličnom niovu.

trčanje ili hodanje

Koja aktivnost je bolja preventivna mera?

I trčanje i aktivno hodanje mogu sprečiti brojne degenerativne bolesti. Ukoliko više hodate, smanjujete rizik od razvoja dijabetesa tipa II isto kao i oni koji su trčali. Međutim, ovde je brzina važan faktor: što se brže krećete, manji je rizik od dijabetesa. Samo 3 meseca brzog hoda može da povoljno utiče na nivo insulina u krvi.

Šta je bolje za srce: trčanje ili hodanje?

Hodanje je jednako efikasno kao i trčanje za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, muškarci koji se bave brzim hodanjem imaju niže nivoe „lošeg“ holesterola i više nivoe „dobrog“ holesterola. Dakle, aktivnosti, u stvari imaju iste benefite.

trčanje ili hodanje

Aktivno hodanje mora biti konstantno

Ne treba da opteretite organizam velikom količinom aktivnosti odjednom. U toku dana je potrebno bar pola sata hodanja da biste aktivirali proces sagorevanja masti. Dakle, možete da imate jednu kuntinuiranu sesiju hoda od 30 minuta ili 3 sesije od po 10 minuta. Međutim, važno je da budete uporni.  i da idete u šetnju 5 puta nedeljno.

Dakle, imaćete iste efekte i od trčanja i od hodanja, ali tako da je odluka usmerena na to šta vama više odgovara. U svakom slučaju, uvrstite bar jednu od ovih aktivnosti u vaš svakodnevni život i pomozite vašem zdravlju.

Ridofranz/GettyImagesPlus, sergio_kumer/GettyImagesPlus, yacobchuk/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.