Kada pročitate koliko je dobar, trening snage više nećete izbegavati

Ne vrti se sve oko kardio vežbi

by | 28 septembra, 2020
Trening snage

Mnogi izbegavaju trening snage uvereni da je kardio efikasniji i bolji. Međutim, vežbe snage mogu dovesti do potpune transformacije tela i oni koji ga praktikuju kažu da se osećaju zdravije nego ikad. Vežbe sa sopstvenom težinom i tegovima, vežbe na mašinama, pilates i vežbe pomoću elastičnih traki – sve to spada u trening snage. Blagodeti takvog treninga se ne završavaju sa mišićavim telom, već idu mnogo dalje. Ovo je osam prednosti treninga snage koje svako treba da zna:

Izgradnja mišićne mase
Kada je u pitanju izgradnja mišića, trening snage je van konkurencije. Stručnjaci kažu da kardio ne može da donese vrstu fizioloških promena koje većina ljudi želi. Mišiće možete dobiti i trčanjem, plivanjem, plesom ili HIIT treningom, ali to nije najefikasniji način. Trening snage oslanja se na podizanje sve većih količina tereta, što tera mišiće da se prilagode i postanu veći i jači. (Pročitaj: Trening za noge sa bućicama koji možete raditi kod kuće)

Jačanje zglobova
Trening sa opterećenjem jača zglobove istovremeno smanjujući rizik od povreda. Mnoge vežbe (poput čučnjeva i iskoraka) jačaju vaše zglobove oponašajući neke svakodnevne pokrete (savijanje da podignete bebu, guranje teških vrata ili ustajanje sa stolice). Kukovi, kolena, zglobovi šake, laktovi i ramena uz vežbe postaju zdravi, dok obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje lakše.

Trening snage

Za šta je još koristan trening snage?

Brži gubitak težine
Trening snage pomaže vam da efikasnije sagorite kalorije i uskladištenu energiju, tj. masti. Povećanje mišićne mase čini da telo troši više goriva iz hrane, umesto da ga skladišti kao višak energije u obliku masnih ćelija. Kod treninga snage, potrošnja kiseonika posle vežbanja je veća, što znači da se masti tope dugo nakon treninga. (Pročitaj: Poseban trening za posebne žene (video))

Bolje kardiovaskularno zdravlje
Kada je u pitanju zdravlje srca, nedavne studije pokazuju da trening sa tegovima može biti jednako efikasan kao i kardio trening. lspitanici koji su radili vežbe snage barem sat vremena nedeljno, imali su 40-70% procenata manji rizik od srčanog udara u poređenju sa onima koji nisu trenirali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KELSEY WELLS (@kelseywells) on

Zdravije kosti
Trening snage vam može pomoći da održite jake, zdrave kosti, što je posebno važno u poznom dobu. Gustina kostiju smanjuje rizik od osteoporoze, kada kosti postanu porozne i sklone lomljenju. Iz tog razloga, trening snage je posebno važan za žene u menopauzi, kod kojih je nivo estrogena nizak.

Bolje raspoloženje i mentalno zdravlje
Vežbe snage čine da se osećate moćno, što se odražava na vaše raspoloženje. Istraživanja su pokazala da vežbe otpora kod nekih učesnika značajno smanjuju simptome depresije.

Produžava život
Pravilno vežbanje (uz dovoljno odmora i odgovarajući intenzitet) omogućava da se trening snage praktikuje i u dubokoj starosti. On olakšava pokretljivost i smanjuje rizik od mnogih hroničnih bolesti povezanih sa starošću. (Pročitaj: Posle ove inspirativne priče, svi izgovori padaju u vodu)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joan MacDonald (@trainwithjoan) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.