Moćnih pet – ovo su najefikasniji treninzi za gubitak kalorija

by | 9 decembra, 2020
Trening za mršavljenje

Gubitak kalorija zavisi od više faktora, a pored vrste vežbanja, na njega utiče intenzitet, broj ponavljanja i kondicija onog ko trenira. Najbolji trening za mršavljenje je onaj koji vam prija, tj. onaj koji neće ugroziti vaše zdravlje. Ako imate problem sa zglobovima, ne treba da ih forsirate trčanjem, već da odaberete vežbe koje ih neće opteretiti. (Pročitaj: Koje doba dana je najbolje za vežbanje? Evo šta kažu činjenice)

Preskakanje vijače
Gubitak kalorija: 660–1000 kalorija/sat (120 preskoka u minuti)
Preskakanje vijače je odlično za mršavljenje, razvijanje koordinacije, kao i jačanje listova i skočnih zglobova.  Sjajan je način da popravite držanje tela i povećate kardiovaskularnu izdržljivost, a pomaže i u izgradnji gustine kostiju (što znači da štiti od osteoporoze).

Preskakanje započnite laganim tempom u intervalima od pola minuta, a onda povećavajte brzinu i trajanje kako biste sagoreli više kalorija.trening sa vijačomSprint
Gubitak kalorija: 650–950 kalorija/sat
Sprint je izuzetno naporan i zahteva veliku snagu gluteusa i tetiva. Tokom vremena, uz sprint se gradi kardiovaskularna izdržljivost i podstiče sagorevanje masti. Trčite dvadesetak sekundi maksimalnim tempom, pa onda usporite i manjim intenzitetom trčite duplo duže. Napor ćete povećati ako trčite uzbrdo ili uz stepenice.

Kik boks
Gubitak kalorija: 582–864 kalorija/sat
Kik boks deluje na gornji deo tela i core bez velikog uticaja na noge, pa je dobro rešenje za one koji pate od bolova u kolenu i izbegavaju skakanje. Boks poboljšava kardio, snagu, okretnost, ravnotežu i koordinaciju, a idealan je za izbacivanje negativne energije i borbu protiv stresa.

Za početak je neophodno da naučite uobičajene bokserske poteze, a kasnije možete uključiti i čučnjeve ili iskorake. Pojačajte intenzitet odmarajući se samo 30 sekundi nakon 90 sekundi sparinga. (Pročitaj: Poseban trening za posebne žene (video))trening za mršavljenje

Trening za mršavljenje

Biciklizam
Gubitak kalorija: 568–841 kalorija/sat
Biciklizam je odličan kardio trening za jačanje kolena i tetiva. Pored poboljšanja aerobne i anaerobne funkcije, pokazalo se da je posebno efikasan za smanjenje telesne masti. Vodite računa o pravilnom držanju tela (grudi gore, ramena okrenuta unazad i ravna leđa), a najbolji rezultat postići ćete ako brzu vožnju kombinujete sa umerenim tempom (1 minut sprinta, 30 sekundi sporije vožnje). Tako ćete sagoreti više kalorija nego vožnjom u ujednačenom ritmu.

Trčanje
Gubitak kalorija: 566–839 kalorija/sat
Trčanje je efikasno jer angažuje velike mišiće na nogama, a svakim korakom morate da odgurnete telesnu težinu sa zemlje. Ako ste početnik ili vam trčanje ravnomernim tempom previše opoterećuje zglobove ili kolena, odlučite se za intervalni trening. (Pročitaj: Priprema, pozor, sad! Krajnje je vreme da krenete na trčanje!)

lepotaizdravlje.rs gpointstudio/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.