Upala limfnih čvorova u predelu pazuha: Uzroci i načini lečenja

by | 26 septembra, 2022
upala limfnih čvorova

Upala limfnih čvorova u predelu pazuha nastaje iz brojnih razloga, a neki i nisu tako bezazleni…

Limfni čvorovi su veoma važan organ limfnog sistema čoveka. Na kraju krajeva, oni su neka vrsta barijere za patogene bakterije. Limfni čvorovi filtriraju limfu koja dolazi iz različitih delova tela. Sami po sebi, oni su prilično mali, od 0,5 do 50 mm u prečniku. Ali u isto vreme, limfni čvorovi su veoma jaki i izdržljivi. A kada se upale, ovo je prvi signal da u telu nije sve u redu.

Postoji nekoliko prilično velikih grupa limfnih čvorova koji se nalaze na važnim mestima u telu. To su cervikalni, supraklavikularni, intratorakalni, ulnarni, ingvinalni, femoralni, poplitealni i, naravno, aksilarni.

Upala limfnih čvorova

Postoji mnogo razloga zašto se mogu upaliti. Ali u svakom slučaju, potrebno je tačno utvrditi šta je uzrokovalo takav problem. Zbog toga treba odmah da se obratite lekaru. A specijalista već na lokaciji pogođenog limfnog čvora moći će da suzi spektar bolesti i postavi tačnu dijagnozu.

Zašto se aksilarni limfni čvor može upaliti?

Postoji dosta uzroka zapaljenja limfnih čvorova u pazuhu.

Lista najčešćih uključuje:

ARVI (i trenutni i preneti);

intoksikacija tela;

zapaljenje mlečnih žlezda;

prekomerno znojenje, zbog čega se aktivno razmnožavaju štetne i patogene bakterije;

onkološke bolesti (naročito rak dojke).

Kako odrediti zapaljenje aksilarnog limfnog čvora?

Za početak, možete primetiti crvenilo kože iznad limnfog čvora. To je uzrokovano činjenicom da se zbog povećanja samog čvora koža rasteže i crveni.

Strulnjaci pak kažu da ako nema bolova prilikom pritiska na upaljeni čvor, onda situacija još nije postala neuobičajena.

Pojava bola pri pritisku signalizira da se u telu javlja neka ozbiljna zarazna bolest. Zapaljenje limfnog čvora ispod pazuha obično je praćeno slabošću, primetno povišenom temperaturom i glavoboljom.

Ako osećate bol, oštar porast temperature i primetno je crvenilo kože, to znači da je počela supuracija limfnog čvora.

Purulentni limfadenitis spada u kategoriju akutnih stanja i leči se samo pod nadzorom lekara. Nijedna mere se ne mogu primeniti nezavisno, jer je to preplavljeno ozbiljnim komplikacijama, kao što je sepsa.

Kada kontaktirate doktora, budite spremni da mu detaljno objasnite svoje stanje. Na kraju krajeva, da bi postavio prvu preliminarnu dijagnozu, dovoljno je da zna veličinu čvora, simptome koji prate ovu upalu, kao i konzistentnost čvora i njegovu pokretljivost. Tada ćete sigurno biti poslati na pregled kako biste utvrdili uzrok.

Kako lečiti otečene aksilarne limfne čvorove

1. Ako je situacija previše uznapredovala i već se pojavio unutrašnje nagnojenje, lekari se mogu odlučiti za hiruršku intervenciju. U ovoj situaciji, limfni čvor će biti otvoren i očišćen od gnoja. Pored toga, biće propisan odgovarajući antibiotik kako bi se izbeglo pogoršanje situacije.

2. U većini slučajeva, lečenje limfnih čvorova se ne vrši. Umesto toga, lekari propisuju lečenje uzroka koji je izazvao uvećane limfnih čvorova. Čim se infekcija pobedi, sami limfni čvorovi će se vratiti svoje normalno stanje.

3. Alternativno, možete dodatno koristiti recepte tradicionalne medicine da biste olakšali svoje stanje. Tako, na primer, ehinacea se smatra veoma korisnom. Uzmimajte po 10 kapi, razblaženih vodom, 4 puta dnevno. Ovaj napitak umanjuje bol i poboljšava opšte stanje pacijenta.

4. Takođe se često preporučuje uzimanje nerafinisanog suncokretovog ulja za čišćenje limfe i smanjenje bolova. Dovoljno je koristiti 1 kafenu kašiku ulja dva puta dnevno: ujutru na prazan stomak i pred spavanje. Stavite ulje u usta i mućkajte ga 15 minuta. Ali nemojte progutati. Kada osetite da je ulje postalo tečno, ispljunite ga.

5. Često se tinktura nevena koristi za čišćenje limfe. Da biste je pripremili, uzmite 1 kafenu kašiku suvih cvetova nevena i prelijte sa 250 ml ključale vode. Ostavite da se natopi na toplom mestu. Konzmurajte ovu tinkturu pre jela (uvek na prazan stomak!) po 50 ml. Čaj pijte 5 puta dnevno, 12 dana.

Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što krenete na lečenje alternativnom medicinom. Pored toga, zapamtite da zvanični tretman ne možete zameniti narodnim. Bilje možete koristiti samo kao dodatak.

6. Takođe je preporučljivo dodati više vitamina u ishranu. Oni će pomoći telu da se brže nosi sa bolešću i za kraće vreme povrati imunitet.

Limfni čvorovi su organi imunog sistema koji služe kao zaštita od patogena. Oni filtriraju izvor infekcije, uništavaju patogene viruse i bakterije i sprečavaju ih da uđu u telo. Najčešći je cervikalni limfadenitis, javlja se zbog upale krajnika, tonzilitisa, akutnih respiratornih infekcija, akutnih respiratornih infekcija, gripa, karijesa, gingivitisa, parodontalne bolesti.

Upala limfnih čvorova koji zahtevaju dodatna istraživanja

  • više od 2 cm, kontinuirano se povećava duže od 2 nedelje i nema tendenciju smanjenja u roku od 4-6 nedelja;
  • posebno treba upozoriti povećanje supraklavikularnih limfnih čvorova;
  • gust limfni čvor;
  • limfni čvorovi koji su mobilni, međusobno povezani ili sa okolnim tkivima;
  • bez znakova akutnog zapaljenja;
  • „Loš“ limfni čvor, po pravilu, ne boli, koža preko njega može biti prekrivena čirevima.

Limfni sistem: Kako da pružimo podršku našem “sistemu za detoksikaciju”

Upala limfnog čvora u pazuhu tokom dojenja

Mnoge žene se nakon porođaja žale na zdravstvene probleme: od gubitka kose, što je sasvim normalno za organizam koji je doživeo fizički stres (porođaj), do bolova u grudima. Ako žena doji dete, onda je bar jednom naišla na laktostazu.

Nakon porođaja, imunitet slabi, a mlada majka može otkriti otok ne samo u predelu grudnog koša, već i u pazuhu. Ovaj problem, naravno, nije povezan sa stagnacijom mleka. Ali ovo je period kada morate posebno pažljivo pratiti higijenu svog tela.

Ako koristite brijač, redovno ga menjajte, ne koristite dezodorans odmah nakon brijanja i izbegavajte tvrde antiperspirante ako je moguće. Možda ste mnogo godina bezbedno kršili sva ova pravila, ali to je bilo pre trudnoće. Sada je lakše „zaraditi“ infekciju i upalu u pazuhu od mikro rane, nakon brijanja.

U stvari, može biti mnogo razloga za oticanje pazuha kod žena koje doje. Jedan od najčešćih je otok „mlečnog lobula“, to je problem laktostaze. Povećanje limfnih čvorova nakon porođaja je česta pojava kod dojilja koje imaju istoriju laktostaze tokom prethodnih trudnoća i mastopatije.

Upala limfnih čvorova kod tinejdžera

Limfni čvor u pazuhu može se upaliti čak i kod deteta. Najčešće se to dešava nakon što je dobio infekciju, virus, gljivicu ili nakon što je bakterija ušla u telo. U ovom slučaju, „izbočina“ ili otok u pazuhu je signal, jer limfni čvor radi kao filter, sprečavajući neprijatelja da se širi po celom telu. Stoga je zapaljenje limfnih čvorova kod dece prilično česta pojava.

Ali nemojte žuriti da sami napunite lečite svoje dete. Lekovi takođe mogu postati neprijatelji limfnih čvorova i izazvati njihovu upalu. Antibiotici, heparin, alopurinol i druge grupe lekova takođe mogu izazvati patologiju, koja može postati hronična. Dakle, prvo pravilo je ne samo-lečenje, drugo pravilo je da ne odlažete posetu lekaru ako dete ima crvenilo i otok.

Upala limfnih čvorova u pazuhu: koje testove treba uraditi

Virusi i bakterije pogađaju mesta gde imamo najveću koncentraciju limfnih čvorova: to su pazuh, vrat i prepone. Ali, na koje god mesto da napadnu, lekar neće moći jednostavno po izgledu kvrga da kaže šta je izazvalo upalu.

Pre svega, potrebno je da prođete opšti test krvi (uzet sa vrha prsta). Ovo je najinformativnija vrsta istraživanja u otkrivanju limfadenitisa, odnosno upale limfnih čvorova različite prirode.

Ako je brzina sedimentacije eritrocita veća od 15 mm/h, onda možemo reći da postoji zapaljenje u telu. Šta će postati jasno ako pažljivo proučite rezultat analize:

više od 72 odsto neutrofila – uzročnik je bakterija;

monociti više od 9 procenata 0 patogena gljivica ili virus;

više od 40 odsto limfocita – uzročnik je virusni agens.

Otok pazuha u PMS-u

Limfni čvorovi reaguju na promene u hormonalnom nivou, pa ako je umerena bol u pazuhu već dugi niz godina vaš stabilan saputnik tokom PMS-a , onda ovde nema patologije. Samo vaše telo reaguje na ovaj način – odliv limfe iz mlečnih žlezda je otežan zbog zadržavanja tečnosti pre menstruacije, pa otuda i osećaj otoka u pazuhu.

Da li je opasno povećati limfne čvorove sa mastopatijom?

Mastopatija se smatra najčešćom patologijom mlečnih žlezda. Mnoge žene imaju ovu bolest. Ali mastopatija je bolest koja ne dolazi sama. Njen pratilac je povećanje aksilarnih limfnih čvorova. Dobra vest je da lekari ne smatraju opasnim blago povećanje limfnih čvorova kod pacijenata sa mastopatijom.

Loše vesti: iznenadno crvenilo i kvrga u pazuhu (ovo je već značajna upala) takođe mogu ukazivati na opasnu bolest dojke. Otok se ponekad javlja kao reakcija na onkologiju – rak dojke, i zbog prodiranja ćelija raka u limfni sistem.

Zbog toga je važno da se pacijenti sa mastopatijom idu na mamografiju najmanje jednom godišnje, a ultrazvuk treba raditi dva puta godišnje.

 

lepotaizdravlje.rsIvan-balvan/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.