Vežbanje ujutro: Koje doba dana je idealno za fitnes?

by | 3 jula, 2022
vežbanje ujutro

Vežbanje ujutro ili u posle podnevnim časovima večita je dilema, a evo šta kaže nauka!

Svi oni koji treniraju pitaju se jedno: a kada je najbolje vreme za vežbanje. Da li je bolje trenirati ujutro, popodne ili tek nakon zalaska sunca?

Mnoge studije pokazuju da je idealno vreme za treniranje jutro. U odnosu na one koji treniraju kasnije, jutarnji vežbači imaju niži krvni pritisak tokom celog dana i bolje spavaju. Međutim, druga istraživanja sugerišu da ljudi imaju više snage tokom ranih večernjih treninga. Između 16 i 20h pojedine performanse su bolje nego na početku dana.

Kada je najbolje vežbati? Nema savršenog vremena za vežbanje, a koje je najbolje za vas zavisi od toga koji su vaši ciljevi. Jutarnji treninzi mogu pomoći u gubitku kilograma, a večernji u dobijanju mišića. Iskusićete dobre efekte bez obzira na to da li trenirate čim se probudite ili na kraju dana, ključno je da pronađete ono što vama odgovara. Bilo da trenirate pre podne, posle podne ili uveče, kvalitet sna biće bolji.

Vežbanje ujutro – benefiti

Jutarnji vežbači manje odstupaju od rutine. Iznenadni problemi i neočekivane životne situacije ređe iskrsavaju ujutro, pa se rani treninzi retko preskaču.

Ako jutro započnete zdravom navikom, kao što je trening, prave izbore donosićete tokom čitavog dana. Nema šanse da pre posla stignete do teretane? Navijte alarm samo 15 minuta ranije i uradite nekoliko vežbi istezanja. Ako je vaš cilj gubitak kilograma, jutarnji trening upotpunite aerobnim vežbama umerenog do visokog intenziteta. Pokazalo se da trening na početku dana pomaže u kontroli apetita i unosu kalorija, što pored ostalog, pomaže da smršate. Studije su povezale jutarnje treninge sa većim gubitkom kilograma. Učesnici koji su se znojili ubrzo nakon buđenja, izgubili su više kilograma od onih koji su iste vežbe radili kasnije, tokom dana. (Pročitaj: Trening za noge sa bućicama koji možete raditi kod kuće)

Popodnevno vežbanje

Pokazalo se da popodnevno vežbanje ima bolji učinak od jutarnjeg. Neki profesionalni sportisti otkrili su da su bolje rezultate postizali popodne, nego nakon što se probude. Pored toga, kombinovanje treninga snage i izdržljivosti tokom večernjih treninga može dovesti do bržeg povećanja mišićne mase. Međutim, postoji jedna začkoljica. Učesnici studije su rezultate videli tek nakon 12 nedelja, što znači da je doslednost ključna. Ona je svakako važna bez obzira na to u koje doba dana vežbate.

Iako se nekad verovalo da večernji trening može poremetiti san, neke studije ukazuju da energično vežbanje zapravo može poboljšati njegov kvalitet.

lepotaizdravlje.rsRoyalty-free/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.