Vežbe koje radimo pogrešno su one koje mislimo da najbolje poznajemo

by | 9 avgusta, 2021
Vežbe koje radimo pogrešno

Vežbe koje radimo pogrešno najčešće su i one koje mislimo da najbolje poznajemo. Ali bez pravilnog vežbanja možemo sebi samo da naštetimo. 

Ukoliko volite da idete na treninge i osećate se dobro nakon vežbanja, to je samo još jedan dokaz da fizička akitvnost ima pozitivne efekte i po naše fizičko i mentalno zdravlje. Ali, sve je to uzalud kada ne vežbamo pravilno.

Statistike su pokazale da u najvećem broju slučajeva, pripadnice lepšeg pola vežbaju na nepravilan način. Otkrivamo vam i u čemu to grešite.Vežbe koje radimo pogrešno

Ekstenzija tricepsa

U ovom slučaju uglavnom koristimo ili prelake ili preteške tegove. Zbog toga ne dolazi do potpune flekscije i etenzije mišića. Druga greška je prebrzi tempo.

Potrebno je da koristite tegove zbog kojih će vam vežba ipak biti malo zahtevnija. Laktovi treba da su uz uši, a pokreti spori i kontrolisani.

Iskoraci

Mnogi zaborave da u ovom slučaju saviju nogu koja je nazad. Pravilan položaj izgleda ovako: kukove spustite ravno, savijajući oba kolena. Nega prednja noga bude fiksirana za pod, punim stopalom.

Izdržaj (plank)

Izdržaj je savršena vežba za uključivanje velikog broja mišića, naravno, ukoliko se pravilno izvodi. Telo treba da bude u ravni, a najčešća greška jeste što odižemo zadnjicu.

Pročitajte i… Plank- vežba koja efikasno sagoreva kalorije

Čučnjevi

Ma koliko ova vežba zvučala jednostavno, retko ko je radi zapravo zaista pravilno. Potrebno je da krećemo u čučanj pravih leđa. Za to vreme,  kolena treba da budu savijena ka napred, pazeći da nam ne „upadaju“. Zapravo, kolena bi trebalo da budu u ravni s stopalima.

Sklekovi

Ljudi generalno ne ispravljaju celo telo dok rade sklekove, te nam kukovi upadaju dok se spuštamo u sklek. Zategnite stomak i zadnjicu i celo telo spustite na pod.  Takođe, tom prilikom, laktovi bi trebalo da budu uz telo, a ne da ih širite ka spolja.

lepotaizdravlje.rs chesterf/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.