Najbolje vežbe za mršavljenje: Potrebno je samo 10 minuta dnevno za rezultate

by | 25 novembra, 2022
vežbe za mršavljenje

Ovo su vežbe za mršavljenje koje zaista daju rezultate, a možete da ih radite i kod kuće.

Glavna stvar koju je, kako nam se čini, veoma teško izgubiti je masnoća. Ali ujedno je i najteža. Međutim, to ne znači da je ova misija nemoguća. U nastavku vam otkrivamo najbolji trening za sagorevanje masti za celo telo i kako to da uradite ispravno.

Vežbe za mršavljenje

Mnogi pokušavaju sagore masne naslage u određenom delu tela, misleći da ako, na primer, samo rade trbušnjake, stomak će postati savršen. Ali ovaj pristup ne funkcioniše – čak i ako želite da smanjite stomak, moraćete da sagorevate masti u celom telu. Lociranje određenog dela tela nije validan pristup.

Vežbe za podizanje zadnjice koje možete raditi i kod kuće

Ali, na sreću, postoje posebni treninzi koji sagorevaju masne naslage u celom telu, usled čega telo postaje jače i definisanije.

Važno pravilo: brzi trening za sagorevanje masti je dobar, ali ipak, bez pravilne ishrane, u ovom slučaju se ne može postići dobar rezultat. Zdrava ishrana bogate vitaminima i uravnotežena ishrana igraju veliku ulogu u ukupnoj kondiciji i pomaže vam da postignete svoje ciljeve.

Vežba za sagorevanje masti kod kuće

Naravno, nisu sve vrste sportskih vežbi pogodne za ovu svrhu. A neke će biti najefikasniji.

Sve one vežbe koje pripadaju tipu HIIT – intervalni trening visokog intenziteta su odlična opcija. Ovakvi treninzi koriste kratke periode veoma intenzivne aktivnosti da bi ubrzali metabolizam, sagoreli masti, pa čak i izgradili mišiće u određenoj meri — mnogima od njih uopšte nije potrebna oprema.

Primeri:

  • Interval Cardio
  • Tabata trening
  • Trening ukupne snage tela – zahteva bučice ili bilo koju težinu.
  • Vežba izdržljivosti bez prekida
  • Vežba za sagorevanje masti traje 10 minuta, 15, 20, 30 ili 45, ali definitivno ne duže.

Ovaj kardio trening visokog intenziteta zahteva samo prostor u sobi i nikakvu opremu (ili skoro nikakvu). U pitanju je kružni trening kod kuće. U svakom pristupu, nekoliko vežbi se izvodi u nizu bez zaustavljanja, vežbe na različitim delovima tela se smenjuju. Ovo promoviše opšte sagorevanje masti.

Da biste imali prave koristi od kardio treninga, odmarajte se što je manje moguće između svake vežbe. Kada to radite prvi put, odmorite jedan minut između svakog kruga. Dok to radite češće, odredite vreme i vidite da li možete da ubrzate.

Vežba za mršavljenje kod kuće za žene

Burpee

Ova vežba jača jezgro (core, središnji deo tela), kao i na grudi, ramena, tricepse i kvadricepse.

Stanite sa nogama u širini ramena. Čučnite gurajući kukove unazad. Stavite ruke ispred sebe. Skočite unazad nogama da formirate dasku. Prebacujući težinu tela na pete, oštro skočite u vazduh, podižući ruke iznad glave.

Penjač (mountain clibmer)

Zauzmite položaj četvoronoške sa ispravljenim rukama i zglobovima direktno ispod ramena. Držite svoje telo napetim uvlačenjem stomaka. Privucite desno koleno na grudi, a zatim ga vratite na svoje mesto. Zatim privucite levo koleno na grudi i povucite ga unazad. Nastavite da menjate noge brzim tempom.

Plank skokovi

Slično je burpiju, samo što ne morate da skačete, a dodaju se i sklekovi. Vežba angažuje mnogo mišića i sagoreva kalorije dok se oblikuju gornji i donji delovi tela, posebno trbušnjaci.

Stanitesa razdvojenim nogama u visini ramena, čučnite i stavite ruke na pod. Skočite, ispravite noge da biste zauzeli položaj daske i gurnite se prema gore. Zatim se vratite u čučanj.

Vežbe za mršavljenje sa loptom

Ova vežba uključuje ne samo ruke, kako se čini na prvi pogled, već i skoro svaki mišić u telu, i, što je posebno lepo, kose mišiće stomaka.

Stanite sa nogama u širini ramena i zgrabite loptu. Okrenite se bočno i bacite loptu na pod svom snagom savijajući kolena. Uhvatite loptu i uradite isto na drugoj strani.

Bacanje lopte

Slično prethodnoj vežbi. To će pomoći u povećanju izdržljivosti. Da biste izvukli maksimum iz ove vežbe, obavezno koristite težu loptu.

Stanite uspravno, stopala u širini kukova, držite loptu obema rukama. Podignite obe ruke iznad glave, potpuno ispružite torzo. Zamahnite i bacite loptu dole. Kada bacate, čučnite malo, uhvatite – ispravite noge.

Uvijanje

Sedite na pod sa savijenim kolenima i nogama od tla. Možete držati loptu na nivou grudi. Nagnite se unazad, držite torzo pod uglom od 45 stepeni i držite ruke nekoliko centimetara od grudi. Okrenite torzo udesno, pauzirajte, a zatim okrenite levo i pauzirajte.

Skok čučnjevi

Stanite raširenih nogu u širini ramena. Napravite čučanj, a zatim skočite što više možete. Spustite se sa blago savijenim kolenima i odmah pređite u čučanj, a zatim ponovo u skok.

Vežbe za mršavljenje- Jumping Jack

Klasična intervalna vežba koja tera na rad sve mišiće, a istovremeno i limfni sistem. Ustanite uspravno, stopala u širini ramena. Skočite sa razdvojenim nogama i podignutim rukama. Vratite se na početnu poziciju. Zadatak je da izvršite što više skokova u predviđenom vremenu.

Lepota i zdravljePeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; NeonShot/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.