Voće za doručak: Dobar izbor ili ne? Evo šta kažu eksperti

by | 24 juna, 2022
Voće za doručak

Da li je voće za doručak dobar izbor ili je u pitanju mit, otkrivamo vam u nastavku.

Kao što već svi znamo, doručak jeste najvažniji obrok u toku dana. Ipak, podjednako je važno i šta biramo za prvi obrok. Dobro izbalansiran doručak baza je za pravilno funkcionisanje celog tela, tokom čitavog dana. A kada je pitanju voće kao izbor, nas je zanimali da li se ono savetuje ili ne.

Voće za doručak- da ili ne?

Prepouno vlakana i važnih nutrijenata, voće je sjajan dodatak dobro izbalansiranom doručku. Bilo da ga birate uz smuti ili ovsenu kašu, određene voćke doneće energiju vašem telu i učiniće vas produktivnijim tokom čitavog dana.

9 idealnih voćki za doručak

Citrusi

Narandže, limun, grejpfrut i limeta sjajan su izvor vitamina C, kalijuma i fitonutrijenata koji imaju antiupalno i detoks dejstvo.

Jabuke

Ova voćka bogata je vlaknima, vitaminom C i antioksidantima. Jabuke imaju antivirusno i antibakterijsko dejstvo i jačaju imuni sistem. Uz to, pomažu i osobama s sezonskim alergijama.

Maline

Ovo bobičasto voće idealan je dodatak smutijima, kašama i jogurtu. One sadrže fitonutrijente, antioksidante i antiupalne sastojke, a prepune su i vlakana i vitamina C.

Nar

Ova voćka sjajan je izvor antioksidanata koji štite ćelije od slobodnih radikala. Uz to, sadrži vitamine C i K, kao i kalijum vlakna i folnu kiselinu. Savet je da dodate pola šolje semenki nara u ovsenu kašu.

Borovnice

Pored vlakana, borovnice sadrže vitamin C, mangan, fitonutrijente, antioksidante i antiupalne sastojke koji štite srce i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Kivi

Kivi nije toliko popularan kao jabuke, ali je prebogat sastojcima koji jačaju imunitet i potpomaže bolje varenje.

Dinja

Dinje su bogate vitaminima A i C, kalijumom i vlaknima, a budući da sadrže mnogo vode, sjajan su način i da se hidrirate odmah po buđenju. Uz to, sadrže i veoma malo kalorija.

Banana

Veoma popularna voćka za doručak, banana sadrži vlakna, B vitamine i minerale poput kalijuma i magnezijuma. A uz to, veoma je zasitna i pružaće vam energiju satima.

Avokado

Ova voćka je dobar izbor za doručak, a razlog se krije u vlaknima koji potpomažu varenju i čine nas dugo sitima. Avokado možete namazati na tost ili ubaciti u omiljeni recept za smuti.

 

lepotaizdravlje.rsdemaerre/iStock/Getty Images Plus via Getty Images