Vodena dijeta: Stvarno deluje – a kako se sprovodi

Vodena dijeta je jedna od najstarijih metoda mršavljenja. Za 2 nedelje možete bez napora izgubiti tri ili više kilograma, a da se ne iscrpite vežbama u teretani 

by | 7 juna, 2023
vodena dijeta

Zašto baš vodena dijeta? Krenimo redom. Oko 80% našeg tela čini voda. U svakoj ćeliji našeg tela svake sekunde se odvijaju hemijski procesi koji bi bili nemogući bez vode. Njenim nedostatkom, između ostalog, dolazi do poremećaja metabolizma i počinje da se gomila masnoća.

Zanimljiva činjenica: u našem mozgu postoji centar odgovoran za osećaj sitosti i centar za žeđ. Oni su blizu jedan drugom, pa često nastaje zabuna: često mislimo da smo gladni, a u stvari smo žedni. Univerzitet u Vašingtonu sproveo je zanimljivu studiju. Ljudim akoji su bili gladni, rečeno je da popiju čašu vode i sačekaju 15 minuta da vide hoće li se apetit smanjiti.V ećina učesnika eksperimenta je otkrila da je osećaj gladi nestao. Vodena dijeta podrazumeva uravnotežen unos tečnosti tokom nekoliko do mesec dana. Zagovornici ove dijete tvrde da se može izgubiti i nekoliko kilograma za samo dve nedelje, bez mnogo napora. I još ćete poboljšati zdravlje.

Vodena dijeta: Šta je važno

Gazirana mineralna voda ili destilovana voda neće raditi: potrebna vam je čista voda za piće prečišćena od nečistoća (bez soli, hlora, gvožđa), idealno izvorska voda. U gradu kupujte flaširanu vodu  proverenih proizvođača. Voda treba da bude topla ili sobne temperature. Naime, hladna voda podstiče apetit, telu treba vremena da je zagreje.

Koliko vode piti

Ovde ne funkcioniše princip „što više, to bolje“. Prevelika količina tečnosti opterećuje bubrege i povećava krvni pritisak, tako da lako možete izazvati zdravstvene probleme. Pored toga, višak vode ispira korisne elemente u tragovima iz tela. Svaka osoba ima svoj individualni dnevni unos vode koji se može lako izračunati.

Za 1 kilogram težine – 40 mililitara vode. Na primer, ako je vaša težina 60 kg, potrebno je da pijete 2400 ml vode dnevno. Započnite dan čašom tople vode: idealno vreme je 30 minuta pre doručka. Voda pokreće metabolizam, razbuđuje i daje energiju koja nam je svima potrebna na početku dana. Pijte vodu pre svakog obroka (ali ne i toko jela) i nekoliko sati posle. Poslednja čaša se pije pre spavanja. Pijte ne više od 250 ml vode odjednom i ograničite unos soli da biste izbegli oticanje.

Vodena dijeta: Postoji više verzija

Stroga verzija vodene dijete: neko vreme gladujete, odnosno ne jedete ništa, samo pijete vodu. Lekari upozoravaju: takav eksperiment na telu ne bi trebalo da traje više od 72 sata, inače ćete, izgubivši nekoliko kilograma, paralelno „izgubiti“ deo svog zdravlja.
Kratkoročna dijeta je spas pre nekog važnog događaja, na primer, događaja na kome želite da izgledate posebno spektakularno. Dijeta “vodeni dan” (24 sata bez hrane) je najmanje stresna opcija za telo, ali rezultat će biti minimalan. Ako ćete da gladujete dan ili tri, imajte na umu da ćete osećati slabost, mučninu, smanjenje koncentracije i pospanost, pa planirajte vodeni „sprint” za vikend. Nikako usred radne nedelje. Nije neophodno piti samo čistu vodu: možete dodati limun ili popiti koju šolju čaja.
Nakon dijete, unosite hranu postepeno! Prvo dodajte šećer u vodu, zatim popijte razblaženi sok od voća ili povrća, a zatim pojedite malu porciju lagane, retke kaše.

Ko ne sme da praktikuje vodenu dijetu

Pre nego što isprobate vodenu dijetu, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. Možda postoje kontraindikacije ili ograničenja koja je važno znati i uzeti u obzir. Vodena dijete se ne preporučuje osobama koje imaju sklonost ka edemima, problemima sa gastrointestinalnim traktom, urinarnim i kardiovaskularnim sistemom, skokovima krvnog pritiska, hroničnim infekcijama. Takođe, ne preporučuje se ni starijim osobama, trudnicama, dojiljama niti deci.
mediaphotos/gettyimages.co.uk