Whey protein vs sojin protein: U čemu je razlika i koji je bolji?

Koja je razlika između ova dva proteina i koji je zapravo zdraviji?

by | 7 jula, 2022
whey vs sojin protein

Whey vs sojin protein pitanje je koje muči sve koji koriste proteinske suplemente… A evo i konačnog odgovora!

Sve se češće na društvenim mrežama spominje whey protein, a ništa manje nije popularan ni sojin protein. Generalno, proteinski praškovi (koncentrisani izvori proteina biljnog ili životinjskog porekla) se naširoko koriste iz mnogobrojnih razloga.

Ne samo što je veoma lako koristiti ih, neke od vrsta su takođe obogaćene esencijalnim vitaminima i mineralima koje možda ne dobijamo iz hrane. A sami proteini neophodni su za izgradnju mišićne mase, kao i za gubitak viška kilograma.Međutim, kako to obično i biva, danas u ponudi imamo raznorazne varijacije na temu proteinskih praškova, što životinjskog što biljnog porekla, što može i da nas zbuni. Najpopularniji su whey i sojin protein, pa hajde da saznamo najneophodnije o njima.

Whey vs sojin protein

Šta je whey protein?

U pitanju je protein životinjskog porekla, a nastaje pasterizacijom mleka. Uz to, iz mleka se izvlače ugljeni hidrati, masti i voda, a ono što ostane jeste prah pod nazivom whey protein. Ova vrsta proteina sadrži laktozu (niske koncentracije) pa nije pogodna za osobe koje su intolerantne na ovaj mlečni šećer.

Benefiti whey proteina

Istraživanja su pokazala da whey protein pojačava snagu i mišićnu masu te se savetuje sportistima. Uz to, ovaj protein se pokazao delotvornim u smanjenju simptoma psorijaze. Prepun kalcijuma i esencijalnih masnih kiselina, whey protein jača i kosti.

Šta je sojin protein?

Sojin protein je na biljnoj bazi, a pravi se sušenjem soje, koja se zatim melje u prah. Zbog načina proizvodnje, sojin protein je pogodan za vegeterijance i vegane, kao i one koji su intolerantni na laktozu.

Benefiti sojinog proteina

Naučna istraživanja pokazala su da ovaj protein reguliše nivo holesterola u krvi, a uz to, bogat je kalcijumom, pa jača kosti.

Ono u čemu se stručnjaci slažu jeste da je ipak whey protein za nijansu efikasniji u izgradnji mišiće mase. Ali to ne znači da, ukoliko ne konzmirate namirnice životinjskog porekla, nemate adekvatnu zamenu u vidu sojinog proteina.

lepotaizdravlje.rs PRUDENCIOALVAREZ/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.