Zašto bi trebalo probati nordijsko hodanje?

by | 25 avgusta, 2017

Ako ste uvek u potrazi za novim oblicima telesne aktivnosti, obratite pažnju na nordijsko hodanje, koje bi vas moglo prijatno  iznenaditi!

Foto: Thinkstock

Nordijsko hodanje noviji je oblik telesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih zivotnih doba. To je aktivnost u kojoj možete uživati kroz celu godinu, bilo leto ili zima,  svuda i u svako vreme.Za razliku od normalnog hodanja , kod kojeg je gornji deo tela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi (Nordic walking štapovi).Pročitajte i …Pilates vežba zahvaljujući kojoj ćete imati seksi struk

Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svežim vazduhom izuzetno godi našem zdravlju. Zbog sličnosti s normalnim hodom čini se prilično lako i jednostavno za izvođenje, ali zahteva određeno vreme potrebno za učenje i savladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom stručnog instruktora. Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Thinkstock

Zbog svojih karakteristika, nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, posebno gornjeg dela tela, delujući tako na pravilno držanje tela. Uključivanjem velikog broja mišića zbog upotrebe štapova, troši se i veća količina energije (od 400 do 450 kalorija po satu aktivnosti), za razliku od normalnog hoda pri kojem se troši od 250 do 300 kalorija. Neka istraživanja pokazuju da je energetska potrošnja pri srednjoj brzini veća za 20 posto od normalna hoda iste brzine, a ako se brzina nordijskog hoda poveća, uz primenu pravilne tehnike, može se potrošiti i 45 posto kalorija više. Aktivacija kardiovaskularnog sistema je veća, pa se i srčana frekvencija poveća za 10 do 15 posto. Ta činjenica posebno je važna za osobe sa povećanom telesnom masom koje bi tako mogle redulisati višak kilograma.

Pročitajte i… Evo kako da postižete bolje rezultate tokom vežbanja

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno utiče i na sistem za kretanje.   Uporabom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebice zglobove koljena, kuka i kralježnice. Ta karakteristika važna je osobama koje imaju problem sa zglobovima donjih ekstremiteta (poput različitih ozljeda) jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeđivanja. Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma. Ako vas je cijela ova priča zainteresirala, savjetujemo da provjerite stanice Društva za rekreaciju Vitathlon, koje organizira i provodi vikend tečajeve -školu nordijskog hodanja. Pod stručnim vodstvom Hanija Haddada, profesora kineziologije, dugogodišnjeg hodača, te promotora i instruktora Nordijskog hodanja, savladat ćete osnove i tehnike Nordijskog hodanja. I naravno, pritom se zabaviti!

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.