Zašto nam svakodnevni kardio NEĆE pomoći da smršamo

Iako su kardio vežbe važne, nisu presudne u bici s viškom kilograma.

by | 21 juna, 2021

Uprkos uvreženom mišljenju, svakodnevne kardio vežbe nam neće pomoći da izgubimo višak kilograma. A koja je onda tajna vitke linije, otkivamo u nastavku.

Da li treba raditi kardio svaki dan?

Tačno je da što se više bavite treninzima koji ubrzavaju puls, sagorevate i više kalorija. Ali ukoliko se fokusiramo isključivo na ovakve treninge, nećemo izgubiti višak kilograma. Fitnes stručnjaci su saglasni u tome da su vežbe snage jednako važne za mršavljenje.

Izgrađivanjem mišića ubrzavamo metabolizam, što znači da sagorevamo više kalorija čak i kada odmaramo. Da bismo izgubili višak kilograma, tajna je u izbalansiranom treningu koji uključuje i vežbe snage i pojačanu fizičku aktivnost.

Isto tako, ovakvi treninzi ne podrazumevaju intenzivne vežbe. Čak i brža šetnja od 10 minuta dnevno može da vam pomogne da izgubite višak kilograma, kažu fitnes stručnjaci. (Pročitajte i… Kardio trening od samo 15 minuta)

Za najbolje rezultate, kardio vežbe bi trebalo da budu kraće, oko 30 minuta. Nije obavezno da se trenig sastoji i od vežbi snage, kao i od treninga jačeg inteziteta, koje možete podeliti  tokom nedelje.

Primer nedeljnog treninga za mršavljenje

Ponedeljak: vežbe sa tegovima
Utorak: kardio trening, poput šetanja, vožnje bicikla, plivanja ili džogiranja
Utorak: trening
Sreda: trening
Četvrtak: trening snage poput čučnjeva, sklekova i trbušnjaka
Petak: kardio
Subota: Odmor
Nedelja: trening snage s tegovima

Neka treninzi traju između 30 i 60 minuta tri puta dnevno, a ostatak nedelje radite vežbe snage. Ova kombinacija je dobitna za gubitak viška kilograma, izgradnju mišića, kondicije i izdržljivosti.

lepotaizdravlje.rs Drazen Zigic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.