12 znakova da vam nedostaju ovi vitamini!

Naše telo nas upozorava kada nam nedostaju određeni vitamini, a evo i kako!

by | 9 jula, 2022

Ma koliko zvučalo kao kliše, ali živimo veoma ubrzano i zbog toga često nemamo vremena da se posvetimo zdravoj ishrani. Neretko ne unosimo sve potrebne vitamine neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

A naše telo nam u tim slučajevima jasno signalizira koji nam vitamini nedostaju. U nastavku otkrivamo koje znakove šalje naš organizam kada smo u deficitu s određenim nutrijentima.

Simptomi manjka vitamina

Umor

Najučestaliji i najraniji znak nedostatka vitamina jeste umor. Nedostatak gvožđa, vitamina B12 i magnezijuma, kao i dehidratacija, očituju se upravo u vidu pospanosti. Stoga, ukoliko osećate umor, povećajte unos pomenutih nutrijenata putem ishrane, i obavezno se konsultujte sa izabranim lekarom koji će vas uputiti na neophodne laboratorijske analize i, po potrebi, uvesti suplementaciju.

Bolovi u telu

Bol u kostima i mišićima, kao i grčevi, jasan su pokazatelj nedostatka vitamina D i magnezijuma.

Promene raspoloženja

Svako s vremena na vreme doživljava promene raspoloženja, ali ako se one dešavaju često, razlog može biti manjak omega 3 masnih kiselina. One su neophodne su za pravilno odvijanje mentalnih funkcija.

Promene u teksturi kose

Promene u kvalitetu i teksturi kose pokazatelj su mogućeg nedostatka folne kiseline, vitamina B12 i B6 kao i gvožđa. Ovi nutrijenti održavaju protok krvi kroz telo, koja doprema kiseonik i neophodne nutrijente za zdravlje vlasi i sklapa. (Pročitajte i… Vitamini za oštećenu kožu i kosu)

Problemi s vidom

Manjak vitamina C i E, kao i  organskih jedinjenja luteina i zeaksantina, može biti odgovoran za probleme s vidom. Ova jedinjenja deluju kao „unutrašnje“ naočare za sunce koje se bore protiv slobodnih radikala. Spanać je prepun ovih nutrijenata, pa ga uvrstite u dnevni jelovnik ako imate probleme s vidom.

Krvarenje desni

Krvarenje desni i agresivni gingivitis može nastati usled manjka vitamina C. Potrebno je uzimati oko 2000 mg ovog vitamina, a on se u najvećoj količini nalazi u brokoliju, citrusnom voću, kelju, kiviju, papaji i jagodama.

Bol u vilici

Bilo kakav bol u vilici, neprijatnost, „škljocanje“ ili otežano žvakanje simptomi su manjka magnezijuma i kalcijuma.

Trnci u prstima ruku i nogu

Ova pojava najčešće dolazi uz depresiju, slabost i umor, a sve su to simptomi manjka vitamina B12, poznatog i pod nazivom energetski vitamin. U ishranu uvrstite više mesa, mlečnih proizvoda i jaja.

Suva koža i/ili oči

Manjak vitamina A zaslužan je za ovu pojavu, a njega ćete naći u mlečnim i mesnim proizvodima, jajima, kao i u crvenom, žutom, narandžastom i zelenom voću i povrću.

Grčenje i spazam u mišićima

Umor, grčenje i spazam u mišićima označavaju upućivati na nedovoljan unos kalcijuma. Ovaj mineral zaslužan je za pravilno funkcionisanje mišića i krvnih sudova. Preporučena dnevna doza kalcijuma je 1.000 miligrama.

Obilno krvarenje

Ukoliko primetite krv u urinu ili stolici, imate obilne menstruacije, krvare vam desni ili nos, lako dobijate modrice, moguće je da patite od manjka vitamina K. Njega ima u zelenom lisnatom povrću, ribi, džigerici, mesu i jajima.

lepotaizdravlje.rs AlessandroPhoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.