3 vrste povrća koje uništavaju celulit

by | 8 jula, 2014

U borbi protiv celulita najvažnija je zdrava ishrana sa puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za uspostavljanje i jačanje vezivnog tkiva. Više povrća u ishrani, u kombinaciji sa manjim unosom šećera (jednostavnih ugljikohidrata), te većim unosom proteina i vode, pomaže i u uspostavljanju normalnog nivoa estrogena u krvi, regulisanju šećera u krvi, što su takođe važni faktori u borbi protiv celulita.

zeleno-povrce-1390223176-24666

Ne zaboravite da je u borbi protiv celulita, kao i neželjenih kilograma, potrebno trajno menjati navike u ishrani. Temeljna promena u ishrani svakako može pomoći da vaše vezivno tkivo bude čvršće, a ružne rupice po koži guze i bedara manje.

Zašto povrće?
Sveže povrće sadrži gotovo više vitamina C od nekog voća. A budući da vitamin C igra glavnu ulogu u uspostavljanju i jačanju vezivnog tkiva, najbolje što možete učiniti u želji za glatkom kožom guze i bedara, je da svakodnevno na svoj meni stavite nekoliko porcija povrća, posebno svežeg.

Neka salata od svežeg povrća bude deo vaše svakodnevnice, a uz svaki ručak i večeru jedite i kuvano povrće. Povrćem zamenite priloge uz meso kao što su testenina ili hleb. Vitamin C- bombe su posebno sveži spanać, crvena paprika, brokoli, prokelj, kelj i peršun.

Na jačanje vezivnog tkiva takođe utiču i određene aminokiseline i selen, koji se nalaze u mnogo povrća i voća. Kalijum pak pomaže protiv zadržavanja tečnosti i štetnih materija u tkivima, a povrće posebno bogato kalijumom su, na primer, batat, paradajz, karfiol i špargla.

U izboru voća i povrća zapravo ne možete pogrešiti. No, ovde je izvor tri top naj povrća protiv celulita, koje bi svakako trebalo da jedete što češće.

1. Batat (slatki krompir)
Jedan je od najstarijih povrća poznatih čoveku, ujedno je jedno od najhranljivijih i najzdravijih povrća. Sadrži kalijum, vitamine C i E, te beta karoten. Zbog korenastih proteina odličan je antioksidans. Uopšte, batat je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminacije toksina – dve najvažnije stvari kada želite da uklonitite celulit.

2. Brokoli
To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita zbog tri razloga: prvo, brokoli sadrži alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokoli je koncentrisani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokoli je jedan od najboljih nemlečnih izvora kalcijuma, odličnog borca protiv celulita.

3. Prokelj
Prokelj su male, zgodne, poput malog kelja – i odlične protiv celulita! Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i prokelj, odličan je saveznik u borbi protiv celulita.

Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži supstancu koja se zove indol-3-karbinol (I3C) koja kad se pojede, se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih supstanci koje su takođe odgovorne za gubitak kvaliteta kolagena.

I, ne zaboravite!
Prilikom kuvanja povrća, obavezno pripazite da povrće kuvate ili dinstate na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari. Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu ishranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička aktivnost.

Izvor: zadovoljna.hr, M.G.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.