5 razloga zašto da čips zamenite semenkama bundeve

by | 3 septembra, 2014

Semenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe jer su veoma bogat izvor vitamina. Osim toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste kako duže stoje, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane.

semenkebundeve

1. Semenkama do zdravog srca

Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe, pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. Poboljšava imuni sistem

Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve bogate su i cinkom, što pomaže pri regulaciji imunološkog sistema, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

3. Održava zdravlje prostate

Još od davnina poznato je da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bundevino ulje i semenke, zbog visokog sadržaja cinka, mogu biti posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se često koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. Smanjuju rizik od dijabetesa

Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulisanja insulina, i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja ćelija.

5. Pomažu kod nesanice

Unos bundevinih semenki nekoliko sati pre spavanja, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

Izvor: zadovoljna.hr, M. G.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.