6 činjenica o probioticima i mikrobiomu koje je važno znati

by | 7 juna, 2017

Do sada smo već naučili da je važno da svakodnevno unosimo probiotike – bilo da je to iz jogurta obogaćenog probiotičkim kulturama, kefira, kombuhe ili fermentisanog povrća – i da to doprinosi zdravlju našeg digestivnog trakta. Međutim, koliko nas zapravo zna na koji način „dobre bakterije“ utiču na zdravlje čitavog organizma, a ne samo sistema organa za varenje?

Foto: Thinkstock

Donosimo šest korisnih činjenica o probioticima, zasnovanih, naravno, na naučnim istraživanjima, koje nam mogu pomoći da naš organizam maksimalno oseti benefite probiotika.

1. Probiotici moraju biti „živi“ kada ih unosimo.

Sama reč probiotik znači „živa bakterija“. Većina probiotika u kapsulama je osušena zamrzavanjem (liofilizacija), ali su definitivno i dalje žive.

2. Probiotici nisu tek još jedan wellness trend.

Ideja o tome da mikroorganizmi mogu pozitivno uticati na naše zdravlje uopšte nije nova – u naučnim krugovima pominje se već duže od jednog veka. Takođe, od davnina se zna za blagotvorno dejstvo nekih mikoroorganizama u hrani, a oni su često korišćeni i za fermentaciju hrane kako bi mogla duže da sačuva i koristi.

3. U našem organizmu živi oko 100 biliona bakterija.

Istovremeno u jednom organizmu može se nalaziti i do 1.000 različitih sojeva bakterija. Ako vas je ovo šokiralo, pripremite se sada na još veće iznenađenje: Mikrobiom svakog čoveka je jedinstven!

4. Nisu svi probiotici isti.

Različiti sojevi probiotika dovode do različitih zdravstvenih benefita. Ipak, najpoznatiji i najčešće korišćeni su Lactobacilli i Bifidobacteria.

5. Probiotici jačaju imunološki sistem.

Da li znate da se 70% imunološkog sistema nalazi u crevima? Eto još jednog razloga koji čini lakšim da poverujemo u istinitost tvrdnje da zdravlje ulazi na usta i da je veza između hrane i raspoloženja veoma jaka.

6. Mikrobiom je značajan za sveopšte zdravlje.

Od njega, dakle, ne zavisi samo zdravlje probavnog trakta, već čitavog organizma.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.