6 popularnih superhrana koje mogu da vam štete

by | 27 oktobra, 2022
superhrana koja šteti

Superhrana koja šteti?! Zar to nije kontradiktorno?

Nije korisno sve što je bogato vitaminima i uzgajano na eko farmama. Poslednjih godina superhrana je postala sinonim za zdravlje. Pod naletom avokada, pali su i najstrastveniji ljubitelji hleba i testenina. Ali, ispostavilo se – uzalud.

 

Superhrana koja šteti: 6 popularnih namirnica

 

Avokado

Avokado je bogat izvor zdravih masti i raznih kiselina, prava superhrana, ali, postoji jedna zamka. On je visokokalorična namirnica, što znači da je u stanju da vas ugoji. Ako želite da iskoristite sve prednosti avokada, a da ne našteti figuri, smete da pojedite otprilike petinu voćke. Zato je naš savet da pazite na svoje porcije, posebno kada ponovo posegnete za sosovima na bazi avokada i drugim „namazima“. Tu se, po pravilu, kriju dodatne kalorije.

 

Superhrana koja šteti: Kelj

Tokom prošle godine, kelj je postao novo  čia seme — jedu ga svi koji brinu o svom zdravlju, časopisi hvale njegova čudesna svojstva i supermarketi ovo lisnato povrće prodaju u neverovatnim količinama. Ali, ljubitelji superhrane, nije sve što je zeleno zaista korisno. Ispostavilo se da kelj može naneti nepopravljivu štetu vašoj štitnoj žlezdi. Razlog je supstanca tiocijanat, koja ima tendenciju da se akumulira u telu i uspori brzinu metabolizma joda. Kao rezultat, povećava se rizik od razvoja bolesti štitne žlezde. Među neželjenim efektima kelja je usporavanje metabolizma, što dovodi do povećanja telesne težine.

 

Kinoa

Nemoguće je ne voleti kinou: ona je odličan izvor proteina, važan izvor aminokiselina, plus ne sadrži gluten. Jednostavno rečeno, kinoa je savršena hrana za sve koji žele da izgube nekoliko kilograma viška. Osim toga, odličnog je ukusa.

Pa zašto je ovaj čudesni proizvod toliko iznervirao naučnike? Nakon pažljivog proučavanja kinoe, došli su do zaključka da ona sadrži saponine, koji su u velikim količinama izuzetno toksični za naše telo. Naravno, kinoa vas neće strpati u bolničku sobu, jer koncentracija saponina u njoj nije visoka, ali je dovoljna da izazove iritaciju probave. I šta sada da radite? Kontrolišite porcije, pazite šta i kada jedete.

 

Superhrana koja šteti: Godži

Bogate antioksidansima, vitaminima, polisaharidima i mnogim drugim korisnim materijama, godži bobice poboljšavaju stanje kože i vid, dobre su za prevenciju prehlade, poboljšavaju varenje, usporavaju proces starenja, neguju moždane ćelije, povećavaju efikasnost i tako dalje.

Ali, nažalost, one takođe imaju značajan nedostatak:  nisu pogodni za trudnice i dojilje. Uz to, bobice mogu izazvati nadimanje i dijareju. Treće, godži je izuzetno kaloričan, pa je zbog visokog sadržaja šećera bolje ograničiti njihovu potrošnju na one koji gube na težini.

 

Čia semenke

Još jedna prava superhrana koja se može pohvaliti rekordnim nivoima kalcijuma, vlakana, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, masnih kiselina i antioksidanata. Od nje se prave divni deserti. Čia semenke pomažu u povećanju fizičke izdržljivosti i poboljšanju opšteg zdravlja.

Jedina stvar zbog koje treba da budete pažljivi  je to što su čia semenke jak alergen i  kontraindikovane su za osobe sa bolestima gastrointestinalnog trakta. Ako se prekorači preporučena doza, mogu izazvati ozbiljna stanja ili izazvati različite simptome intoksikacije.

 

Riba

Prednosti ribe su očigledne i neosporne. Sa ovim se slažu čak i vegetarijanci: postoji poseban sistem ishrane – peskatarijanstvo, koji isključuje svu hranu životinjskog porekla, osim ribe i morskih plodova. Smatra se da je riba izuzetno bogata raznim polinezasićenim masnim kiselinama i drugim vitaminima koji se u takvoj količini ne mogu dobiti iz drugih namirnica.

Pa, sve je ovo istina, ali… uvek postoji ono ali. Mnoge vrste riba sadrže živu koja je u velikim koncentracijama opasna za naš organizam. Naravno, u većini ribe koju jedemo koncentracija ovog metala je niska, ali je bolje ne rizikovati i ne konzumirati je više od dva ili tri puta nedeljno.

Jupiterimages/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.