7 stvari koje niste znali o crnoj kafi… i oduševiće vas!

by | 24 jula, 2016

Gotovo da nema čoveka koji ne voli da uživa u jutarnjoj kafi, ali šta zapravo znamo o ovom popularnom napitku?

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Kafa je već stotinama godina omiljeni napitak i ženske i muške populacije, čak i deca žele da je piju, ali im roditelji govore da će im porasti rep i brkovi – verovatno da bi više ostalo za njih! Za vas smo pripremili 7 činjenica koje verovatno niste znali o kafi.

Vašem organizmu nije potrebna kafa odmah izjutra

Naš organizam prirodnim putem luči Kortizol – hormon povezan sa energijom i ažurnošću koje osećamo kada se probudimo. Ovo znači da nas kafa ujutru ne razbuđuje i aktivira kao što većina misli. Ako želite da iskoristite kafein na najbolji način, popijte kafu tek negde oko podneva – kada prirodni nivo Kortizola opada.

Pročitajte i… Konzumirajte jednu štanglu crne čokolade dnevno i bićete zdraviji nego ikad!

Kafein nije ono za čim žudimo u kafi

Da li ste nekada razmišljali zašto se zbog kafe osećamo življe i energičnije? Naravno sve je povezano sa dešavanjima u mozgu. Sve dok je mozak aktivan i neuroni su aktivni, a oni proizvode ko-produkt adenozin. Naš nervni sistem meri nivo ovog hormona u organizmu i prestaje da ga proizvodi kada se njegove vrednosti nađu na maksimumu – ovo nas čini pospanim i umornim. Međutim kafein se kači na receptore adenozina, a mozak onda ne može da detektuje njegov nivo u organizmu pa nastavlja da luči ovaj hormon punom snagom!

Još interesantnih činjenica o kafi pogledajte na sledećim stranama…

Pčele takođe obožavaju kafein

Naučno je dokazano da kafein nenormalno privlači pčele kao i da pojačava njihovu dugoročnu memoriju.

Pročitajte i… Šest svakodnevnih namirnica koje izazivaju anksioznost

Astronauti koriste specijalne šolje kako bi mogli da piju kafu u svemiru

Naučnici sa univerziteta iz Portlanda su osmislili specijalnu šolju, koja omogućava astroanutima da piju kafu u svemiru gde nema gravitacije. Međutim zero-gravity šolje za kafu nisu nimalo jeftine – prozvodi ih 3D printer a “štampanje” jednog komada košta 500 dolara.

Da li ste nekada čuli za kafeinsku dremku?

Želite maksimalno da iskoristite vašu popodnevnu dremku? Popijte malo kafe baš pred spavanje. Istraživači su otkrili da šoljica kafe praćena 15-minutnom dremkom čini ljude ekstra odmornim i svežim!

Pročitajte i… Dijeta od 5 dana: Usporava starenje i topi kilograme

Ambijentalna buka u kafeu je zdrava po nas!

Naučnici posle izvršene studije tvrde da se ambijentalna buka pokazala kao veoma korisna po našu kreativnost, pa ukoliko u kafićima osećate dodatnu produktivnost, sada znate i zbog čega.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.