Ako hoćete da napravite kolač kojim ćete fascinirati prijatelje – evo recepta za vas!

by | februar 16, 2017

Neko neradne dane koristi za kratko putovanje, neko čita knjige i gleda filmove, neko ide u spa centar, neko… Mogućnosti je bezbroj, a jedna od njih je pravljenje kolača. Ukoliko želite da fascinirate porodicu i prijatelje, spremite Prekmursku gibanicu. Kažem fascinirate, jer sam se ja umorila kucajući ovaj recept, a koliko ljubvi i energije treba da se on pretvori u kolač – mogu samo da zamislim. Uzgred, naglasiću da sam ga zabeležila u vreme dok je trajala Metro&CPG škole kuvanja, tako da ne sumnjam da je odličan.

Foto: PR Sava hotels&resorts

Prhko testo

Potrebno je 200 gr oštrog brašna, 100 gr putera, prstohvat soli i 1 dl hladne vode. Priprema se tako što u brašno nadrobimo puter i so, te uz dodavanje vode zamesimo testo. Ukoliko želimo, možemo dodati jaje ili mleko.

■ “Vučeno” testo

Pripremimo 900 gr brašna, 1 jaje, malo ulja, prstohvat soli, mlaku vodu za mešenje testa. U brašnu napravimo udubljenje, u koje ćemo dodati sastojke. Količina vode nije precizno određena, već se stavlja onoliko koliko je potrebno da testo, kad ga umesimo, bude glatko i rastegljivo.

■ Fil od sira

Fil se pravi od 1 kg mladog sira, 100 gr šećera, 2 jajeta, 2 vanilin šećera, malo soli, 100 grama suvog grožđa i narendane korice limuna. Sve sastojke sjedinimo, s tim što suvo grožđe – koje stavljamo na kraju – prethodno treba da operemo i neko vreme držimo u mlakoj vodi. Fil podelimo na dva dela.

■ Fil od oraha

300 gr mlevenih oraha pomešamo sa 100 gr šećera, 1 vanilin šećerom i pola decilitra ruma, a zatim podelimo na dva dela

■ Fil od maka

U 300 gr samlevenog maka dodamo 100 gr šećera, 1 vanilin šećer, malo izrendane kore limuna, pa podelimo na dva dela.

■ Fil od jabuka

Kilogram jabuka oljuštimo i narendamo, a onda dodamo 120 gr šećera, 1 vanilin šećer i malo cimeta.

■ Legir od pavlake

Umutimo 5 žumanaca i 6 dl pavlake, a onda dodamo penu od 5 belanaca. Celu ovu količinu treba podeliti na devet jednakih delova, jer legirom prelivamo svaki fil.

Masni preliv se pavi tako što se otopi 250 gr putera.

Pročitajte i… Da li ste čuli za – religiju tela? O čemu je reč objašnjava nam psiholog ishrane. 

Kliknite na sledeću stranu…

Ako ste se umorili mereći sastojke, pre no što pročitate kako se pita priprema, evo još jednom fotografije – da vidite kako će lepo izgledati ina kraju 🙂

Foto: PR Sava hotels&resorts

Prhko testo razvaljamo u oblik koji odgovara sudu, u kojem ćemo praviti kolač. Budući da ima mnogo slojeva, treba birati posudu čije su stranice oko 9 cm. Treba je namazati puterom ili margarinom, a dno i stranice obložiti testom, koje ćemo više puta izbockati viljuškom.

“Vučeno” testo podeliti na devet loptica, premazati ih uljem i ostaviti 30 minuta. Potom ih razvući i premazati uljem da se ne zalepe, a onda staviti jedno na drugo. Podrazumeva se da svaka od tih „kora“ mora biti veličine suda u kojem će se kolač peći.

Jedno “vučeno” testo stavimo preko prhkog, pa prelijemo polovinom fila od sira.

Preko sira položimo drugo „vučeno“ testo, koje namažemo polovnom fila od oraha i poprskamo otopljenim puterom i legirom.

Sledi treća kora od „vučenog“ testa, koju namažemo polovinom fila od maka i poprskamo puterom i legirom.

Stavimo četvrtu koru, pospemo je sa 50 gr prezli i polovinom fila od jabuka. Prelijemo puterom i legirom.

Prekrijemo petom korom i sve ponovimo – sir, orasi, mak, jabuke. Između svakog od ovih filova ide “vučeno” testo.

Završavamo devetim “vučenim” testom, koje poprskamo puterom i legirom.

Na kraju gibanicu više puta probodemo viljuškom (sve do dna tepsije) i pečemo oko sat, na 200 stepeni.

Ohladimo gibanicu u tepsiji, a zatim isečemo na kocke. Nož pri svakom rezu brižemo, kako bi presek bio “jasan”, da bi se filovi lepo videli.

Pročitajte i… Kako su nas Slovenci naučili lekciju iz marketinga. Probajte slatku Melaniju! 

 

 

 

Tagovi: