Bela ili crna: Koja čokolada je zdravija?

by | 1 septembra, 2021
Koja čokolada je zdravija

Koja čokolada je zdravija – bela ili crna, jedno je od pitanja koje ste nam postavili putem Instagram profila @lepotaizdravlje.rs Na njega odgovara nutricionistkinja Marija Đurković.

Nutritivna razlika između crne i bele čokolade

Šta sadrži crna čokolada?

Tamna čokolada se dobija od kakaоa, koji je glavni sastojak. Što je veći procenat kakaoa u čokoladi, to je ona kvalitetnija i bolja za naše zdravlje.
Razlog tome jeste visok sadržaj antioksidanasa, i to najviše flavonoida, koji su važni za zdravlje.

Crna čokolada sadrži dva važna minerala: magnezijum i bakar. Ona podiže nivo dobrog (HDL) holesterola, popravlja raspoloženje, a sadrži gvožđe, samim tim može da potpomogne kod blaže anemije.

Crnom se smatra svaka čokolada koja sadrži preko 50% kakao delova. Crna čokolada sadrži 520 kalorija na 100 g.

Kakav je sastav bele čokolade?

Bela čokolada je najlošiji izbor čokolade. Sadrži 540 kalorija na 100 g, što je slično crnoj čokoladi. Međutim, glavni sastojci bele čokolade su šećer i masnoća, na koje odlazi više od 50% čokolade, što loše utiče na holesterol, trigliceride i krvne sudove. Bela čokolada ima veći udeo zasićenih masnoća od tamne čokolade.

Zaključak: Dakle, da vidimo – koja čokolada je zdravija?

Najbolji izbor čokolade je čokolada sa preko 70% kakao delova. Belu čokoladu izbegavajte.

Pročitajte i… Da li čokolada sagoreva masne naslage?

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

 

baibaz / iStock via Getty