Beleške iz kuhinje: Pretežno PLANT-BASED izazov

by | 17 marta, 2022
plant-based

Šta će se desiti ako tokom jedne sedmice jedete više celovitih biljnih, a manje životinjskih, namirnica? Odnosno, šta ako primenite plant-based ishranu, ali na svoj način, u onoj meri u kojoj vam to prija?

Iskoristite ovaj jednostavni vodič da to proverite.

Beleške iz kuhinje zapisuje: Jasmina Ubiparip

Plant-based, odnosno biljna ishrana, poslednjih godina sve je popularnija – sigurno ste se s ovim terminom susreli mnogo puta. Ipak, krenuću od same definicije, jer odgovor na pitanje šta je biljna ishrana nije jednoznačan. Neki autori pod plant-based podrazumevaju ishranu zasnovanu isključivo na biljnim namirnicama (veganstvo), dok drugi uključuju jaja i mlečne proizvode (vegetarijanstvo), a neki i ograničene količine mesa i ribe (fleksitarijanstvo). Osim toga, treba napraviti razliku između biljne (plant-based) i celovite biljne ishrane (whole-food plant-based). Druga je daleko superiornija (i o njoj pišem u ovom članku) jer isključuje visokoprocesuirane namirnice.

Zaboravite na pristup sve ili ništa

Da li, ako usvojite celovitu biljnu ishranu, možete jesti i meso? Na ovo pitanje neki autori odgovaraju sa „da”. Možete, sve dok većinu vašeg jelovnika čine namirnice biljnog porekla, slobodno dopunite svoj obrok i komadićem kvalitetnog mesa ili ribe. Dakle, ukoliko je meso vaša omiljena namirnica, za vas smisao ovog izazova ne mora biti u tome da postanete veganka. Ideja je, pre svega, u tome da povećate količinu povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova žitarica i začina – jer ishrana koja obiluje ovim namirnicama, kako tvrde eksperti, čini čuda za naše zdravlje. Do koje mere ćete redukovati upotrebu mesa – samo je na vama (niko drugi ne treba da odlučuje o vašoj ishrani), ali možda biste mogli da probate sa dva obroka bez mesa dnevno?

S druge strane, ako već duže razmišljate o tome da pređete na biljnu ishranu – samo napred, iskoristite izazov kao priliku da procenite kako se osećate kada se vaša ishrana zasniva isključivo na celovitim biljnim namirnicama.

Pročitajte i… Beleške iz kuhinje: Najvažnije lekcije o ishrani koje sam naučila tokom poslednjih 20 godina

Zašto vredi probati plant-based ishranu

Vaše zdravlje: Najnovije istraživanje, objavljeno ovog februara u magazinu PLOS Medicine, pokazalo je da bi ishrana sa više voća, povrća, mahunarki, celih žitarica i orašastih plodova mogla da produži vaš životni vek i za čitavu deceniju (ili više)! Još jedna dobra vest: Iako će najviše benefita imati oni koji raznovrsnu (pretežno) biljnu ishranu usvoje u ranijoj životnoj dobi, ipak – nikada nije kasno. Istraživanje je pokazalo da je čak i kod osamdesetogodišnjaka, koji su iz ishrane isključili visokoprocesuirane namirnice, industrijski šećer i crveno meso, životni vek produžen za 3,5 godina.

Benefit za planetu: Plant-based ishrana je ključna s ekološkog aspekta – proizvodnja biljne hrane neuporedivo je održivija od uzgoja životinja za potrebe prehrambene industrije. Dakle, da bismo sačuvali planetu za generacije koje dolaze – jednostavno moramo smanjiti konzumaciju namirnica životinjskog porekla. (Čak i izostavljanje mesa samo iz jednog obroka dnevno na godišnjem nivou utiče na smanjenje emisije zagađenja koje bi bilo ekvivalent putovanju dužine 3.000 kilometara!)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Ubiparip (@jasmina.ubiparip)

Praktični saveti!

1. Osnovno: Isključite iz ishrane visokoprocesuirane namirnice.

2. Napunite tanjir povrćem, celovitim žitaricama, mahunarkama, pečurkama i ne zaboravite da koristite začine i začinsko bilje.

3. Kao desert jedite voće.

4. Shvatite ovaj izazov kao priliku da se igrate u kuhinji: da eksperimentišete s novim namirnicama i receptima.

5. Ukoliko, ipak, niste spremni za velike promene, isprobajte jednostavnu strategiju dodavanja 5 zdravih jela / užina (zapazila sam je na Instagram profilu Nastasje Nedimović. Pojedite svaki dan obrok-salatu sa zelenim lisnatim povrćem, voćnu salatu, smuti, šaku suvog i/ili koštunjavog voća i popijte biljni čaj. Ostatak jelovnika slobodno popunite čime god želite (samo da nije visokoprocesuirano). Trik je u tome što će za druge namirnice ostati daleko manje prostora!Foto: fortyforks, Yuliia Korzhan, obe iStock / Getty Images

 

fortyforks / iStock via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.