Boem torta

by | jul 19, 2009

Lepota i Zdravlje - recept - Boem torta

POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 60 min. Pečenje: 75 min.


Za koru:

  • 8 belanaca
  • 210 g šećera
  • 210 g mlevenih lešnika
  • 3 kašike kakaoa

Za fil od vanile:

  • 5 dl mleka
  • 8 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 vanil-šećer

Za fil od čokolade:

  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 250 g putera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

 

PRIPREMA:

Kora:
1. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg, te dodati mlevene lešnike i kakao, pa lagano promešati.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i staviti je da se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Fil od vanile:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, brašno, šećer i vanil-šećer sa 1 dl mleka, a ostatak mleka staviti da se kuva.
2. Pripremljenu mešavinu sipati u ključalo mleko i mešati sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
Fil od čokolade:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer i čokoladu, te kuvati na pari kako bi se masa zgusnula a potom je ostaviti da se ohladi.
2. Puter penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru preseći poprečno na dva dela kako bi se dobile tri kore.
2. Prvu koru premazati filom od vanile, zatim naneti fil od čokolade, te prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti, te završiti trećom korom.
3. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko treće kore.

 

REČ PLUS:

Prema rezultatima svetskih istraživanja dokazano je da crna čokolada, koja sadrži 60% kakao delova i više, veoma jak antioksidans, budući da sadrži polifenol i flavonoid, čisti organizam od slobodnih radikala. Takođe do 10% povećava proizvodnju HDL (dobrog holesterola), koji štiti krvne sudove.

 

 

Izvor:  

Tagovi: