Žuti čaj odlaže starenje i topi masne naslage

by | 23 maja, 2015

Smatra se da žuti čaj ima više antioksidanasa od popularnijeg belog i crnog čaja. Inače ovaj čaj se, uz blagodetno dejstvo na zdravlje, preporučuju i za postizanje vitke linije…

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Žuti čaj, iako poseban, usko je povezan sa zelenim čajem jer se radi o istoj biljci – Camelia Sinensis. Ovaj čaj, poput zelenog, sadrži kofein pa nemojte preterivati u količinama i nemojte ga piti pre spavanja…

Pravim bogatstvom ove biljke smatraju se antioksidansi koji utiču na ćelije tako što usporavaju starenje ćelija, pomažu u borbi protiv malignih bolesti i sadrže jedan od najjačih antioksidansa, EGCG (polifenol epigalokatehin galat). Konkretno taj antikosidans povećava količinu potrebne energije kako bi probava fukcionisala što bolje, a isto tako pomaže metabolizmu i apsorpciji hrane, a istovremeno deluje na oksidaciju masti zbog čega se smanjuju masne zalihe. On stimuliše oksidaciju masti, odnosno podstiče sagorevanje viška masnog tkiva i povećava potrošnju energije.

Žuti čaj, iako dobar za zdravlje, najpoznatiji je kao dobar način za mršavljenje. On se bere ranije pa se smatra da sadrži više antioksidanta koji se gube daljim rastom biljke. Neki tvrde da kombinacija žutog čaja s umerenom ishranom može pomoći pri skidanju i do pet kilograma za mesec dana.

U normalnim količinama on će dobro delovati na zdravlje srca i krvnog sistema, normalizuje pritisak i povećava potrošenu energiju. Svakodnevna konzumacija šoljice čaja idealna je za zdravlje. Umiriće bolove, smiriti živce i pojačati koncentraciju. Takođe, čuva zdravlje usne šupljine jer sprečava krvarenje desni, a time i ispadanje zuba.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.