Cink je neophodan za naš organizam, a ovo su simptomi da ga nemate dovoljno

by | 8 januara, 2017

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetan mineral ima i dejstvo antioksidanta.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Iako se tradicionalno Vitamin C smatra najvažnijim u borbi protiv prehlade i gripa, podjednako je važan i cink.

On je jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom telu i ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba.

Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može da izazove katastrofu. Zato je neophodno konstantno unositi ovaj mineral u organizam, a naročito tokom zime jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava da virusi gripa prodru u telo.

Pročitajte i…Nedostatak vitamina K je glavni uzrok bolne menstruacije. Evo u kojim namirnicama se nalazi

Nastavak na sledećoj strani…

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetan mineral ima i dejstvo antioksidanta. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, pluća, creva, dojke, kože i sa leukemijom.

Sve vitamine i minerale treba prevashodno unositi putem prirodnih izvora – hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbuje iz životinjskih namirnica: jaja, mesa (govedina, živina), morskih plodova (školjke, rakovi, tunjevina).

Naravno, nikako nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka, kojih je mnogo i višestruko su korisni za čovekovo zdravlje: koštunjavo voće, bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, seme bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak. Ove namirnice takođe su bogate i magnezijumom i selenom.

Pročitajte i…Veoma popularna dijeta širi se svuda po svetu! Izgubite 6 kg i 12 cm u struku

Simptomi nedostatka cinka

Gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, slab prenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osetljivost na infekcije i usporeno zarastanje rana su posledice nedostatka cinka, prenosi Radio Sarajevo.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: