Čokolada sagoreva masne naslage?

by | 14 jula, 2021
čokolada sagoreva masne naslage

Čokolada sagoreva masne naslage, tvrde stručnjaci iz Španije!

Jedna mala studija istraživača s Univerziteta Mursija, u Španiji, otkrila je da bi konzumiranje čokolade za doručak moglo da ima iznenađujuće benefite.

Zapravo, otkriveno je da veliki unos mlečne čokolade ujutro utiče na sagorevanje masnih naslaga i smanjenje nivoa šećera u krvi.

IIstraživači su došli do zaključka da čokolada pozitivno utiče na smanjenje apetita, nivo bakterija u crevima, ali i na kvalitet sna.

Pročitajte i… Čokolada briše masne naslage kao od šale

Naime, u istraživanju je učestvovalo 19 žena, a svaka od njih konzumirala je 100 grama mlečne čokolade. Jedna grupa jela je čokoladu sat vremena pre spavanja ili sat vremena nakon buđenja. Nakon 14 dana, žene nisu dobile višak kilograma. One dame koje su konzumirale čokoladu ujutro smanjile su dnevni unos kalorija za 300 kcal, a druga grupa za 150 kcal. Istraživanja su dalje pokazala da ova poslastica umanjuje glad i želju za slatkišima.

Isto tako, otkriveno je da čokolada sagoreva masne naslage kod osoba koje je konzumiraju odmah ujutro.

Da li je čokolada za doručak dobra ideja?

Na žalost svih čokoholičara, stručnjaci se slažu da je u pitanju veoma mala studija i da su dalja istraživanja na ovu temu i te kako potrebna.

Ipak to ne umanjuje zdravstvene benefite čokolade, kao što su regulisanje krvnog pritiska, poboljšanje osetljivosti na insulin, poboljšanje raspoloženja i umanjenje upala.

Ipak, stručnjaci savetuju da je crna čokolada ipak bolji izbor od mlečne, jer sadrži veći nivo kakaoa i flavonoida, a manje šećera.

 

lepotaizdravlje.rsFotoDuets/iStock/Getty Images Plus via Getty Images 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.