Veganski krambl sa trešnjama – harmonija hrskavog testa i sočnog voća

by | avgust 7, 2020
Crumble sa trešnjama

Ovaj ukusni hrskavi dezert je zaista jednostavno napraviti, a biće podjednako dobar bez obzira na to da li koristite sveže ili smrznuto voće. Crumble sa trešnjama je poslastica prilagođena veganima, a ne sumnjamo da će biti i vaš omiljeni slatkiš u letnjem periodu. Kako se pravi? Veoma lako: sipajte sastojke u posudu za pečenje, ispecite i gotovo! Uz mrvicu uloženog napora dobićete fenomenalan rezultat. (Pročitaj: Zdravi i ukusni ovseni keksići od samo tri sastojka)

Oni koji su već pravili neku varijantu ovog slatkiša znaju koliko je tekstura samog krambla primamljiva, a isto važi i za ovu vegansku verziju. Ukoliko trešnje nisu vaš favorit, krambl možete napraviti sa bilo kojim drugim voćem. U  slučaju da koristite kiselkasto voće poput višanja i malina, možda ćete morati da povećate količinu šećera. (Pročitaj: Sočno je, ukusno i zdravo! Otkrijte zašto je još dobro da jedete ovo slatkasto voće)

Veganski crumble sa trešnjama

Sastojci:
600 g svežih ili zaleđenih trešanja (operite ih, prepolovite, pa izvadite koštice)
85 g kokosovog šećera
1 kašika limunovog soka
1 kašičica cimeta
100 g bademovog brašna
30 g kokosovog brašna
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
110 g otopljenog kokosovog ulja

Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Dodajte prepolovljene trešnje, kokosov šećer, limunov sok i cimet u posudu za pečenje. Promešajte.

U drugoj posudi pomešajte bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i morsku so.

Trešnje ravnomerno pospite mešavinom brašna. Preko brašna polako prelijte kokosovo ulje. Nećete moći da prelijete baš svaki delić pleha, ali potrudite se da to uradite što ravnomernije.

Pecite 45-50 minuta, dok se trešnje ne podignu sa dna i gornji sloj dobije zlatnobraon boju.

Kada se kolač ispeče i izvadite ga iz rerne, ostavite ga da se prohladi (15 minuta), pa ga tek onda poslužite. Možete dodati i kuglu veganskog sladoleda bez mleka koji će svojom hladnoćom predstavljati savršeni kontrast toploti sveže ispečenog kolača. (Pročitaj: Da li su trešnje i keto dijeta dobra kombinacija?)

Jedna porcija krambla (ne računajući sladoled) sadrži oko 250 kalorija, pa imajte to u vidu ako ste na nekom restriktivnom režimu ishrane. Pojedite krambl sa trešnjama i u organizam ćete uneti vitamine A i C, kao i kalcijum i gvožđe. Prijatno!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images